Lisu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lisu-piker i Nord-Thailand.

Lisu (傈僳族, lisu språk: ꓡꓲ‐ꓢꓴ ꓫꓵꓽ လီဆူ) er en folkegruppe i Bakindia og Kina. De utgjør ett av de 55 offentlig anerkjente minoritetsfolkene i Folkerepublikken Kina. Ifølge folketellingen i 2000 var det 634 912 av dem i Kina, for det meste i provinsene Yunnan og Sichuan.[trenger referanse] De finnes også i Burma, Thailand og i den indiske forbundsstaten Arunachal Pradesh.

Protestantisk kristendom står sterkt blant lisuene.[trenger referanse] Protestantiske misjonærer begynte å virke blant lisufolket tidlig på 1900-tallet. Den første misjonæren som arbeidet blant lisuene i Yunnanprovinsen i Kina var den britiske CIM-misjonæren James O. Fraser, som også utviklet deres skriftspråk og Fraser-alfabetet, som med noen modifikasjoner i dag er offisielt anerkjent og brukt av de kinesiske myndigheter.

Det er i dag (2007) om lag 300 000 protestanter blant lisuene i Kina og Burma (men nesten ingen blant Thailands lisuer).[trenger referanse] I et stort antall landsbyer favner kirkemedlemskapet godt over halvparten av befolkningen.[trenger referanse] Lisukirken har både Bibelen og en salmebok på sitt språk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Xuit Lit / Xú Lín 徐琳, Mut Yuiqzha / Mù Yùzhāng 木玉璋, Shi Luiqai / Shī Lǚqiān 施履谦 etc.: Lisu Het kethuaddu / Lì-Hàn cídiǎn 傈汉词典 (Lisu-kinesisk ordbok; Kūnmíng 昆明, Yuitnat coshit tot'et ddodel / Yúnnán mínzú chūbǎnshè 云南民族出版社 1985). Benytter både ren Fraser-skrift og modifikasjonen fra 1957.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]