Liste over presidentene i Ungarns parlament

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Presidenten i Ungarns parlament (Ungarsk: Magyarország Országgyűlésének elnöke) er leder for nasjonalforsamlingen. Den nåværende presidenten heter László Kövér.

Ettersom Ungarn ikke har visepresident overtar parlamentspresidenten som fungerende statsoverhode i landet når presidenten går av, dør eller ikke er i stand til å utøve sine plikter.

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Merknad
President i Det store nasjonalråd (Nagy Nemzeti Tanács)
No image.png János Hock
(1859-1936)
16. november 1918 – 21. mars 1919
Det kollektive presidentskapet i Sovjetenes nasjonalforsamling
No image.png Péter Ágoston
(1874-1925)
Dezső Bokányi
(1871-1940)
Miksa Kovacs
(?-?)
Jenő Pósz
(1884-1922)
János Szokob
(?-?)
Lajos Urbán
(1881-1965)
15. juni 1919 – 6. august 1919
Presidentene i Ungarns parlament
Rakovszky István.JPEG István Rakovszky
(1858-1931)
18. februar 1920 – 30. juli 1921 Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja
Gaál Gaszton.jpg Gaszton Gaál
(1868-1932)
12. august 1921 – 16. august 1922 Országos Kisgazdapárt

Egységes Párt
Scitovszky Béla.jpg Béla Scitovszky
(1878-1959)
18. august 1922 – 18. oktober 1926 Egységes Párt
Zsitvay Tibor Portrait.jpg Tibor Zsitvay
(1884-1969)
19. oktober 1926 – 28. januar 1927 Egységes Párt
Magnathusets presidenter (1927 – 1945)
Representanthusets presidenter (1927 – 1945)
President i det provisoriske parlamentet
Zsedenyi Relief Miskolc.jpg Béla Zsedényi
(1894-1955)
21. desember 1944 - 29. november 1945 Uavhengig
Presidentene i Ungarns parlament
Nagy Ferenc-MTI 1946.jpg Ferenc Nagy
(1903-1979)
29. november 1945 – 5. februar 1946 Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt
No image.png Msgr. Béla Varga
(1903-1995)
7. februar 1946 – 3. juli 1947 Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt
No image.png Árpád Szabó
(1878-1948)
4. juli 1947 – 31. juli 1947 Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt
Nagy Imre igazolványkép.jpg Imre Nagy
(1896-1958)
16. september 1947 – 8. juni 1949 Magyar Kommunista Párt

Magyar Dolgozók Pártja
No image.png Károly Olt
(1904-1985)
8. juni 1949 – 23. august 1949 Magyar Dolgozók Pártja
No image.png Lajos Drahos
(1895-1983)
23. august 1949 – 18. mai 1951 Magyar Dolgozók Pártja
No image.png Imre Dögei
(1912-1964)}}
18. mai 1951 – 14. august 1952 Magyar Dolgozók Pártja
Rónai Sándor (crop).jpg Sándor Rónai
(1892-1965)
14. august 1952 – 21. mars 1963 Magyar Dolgozók Pártja

Magyar Szocialista Munkáspárt
No image.png Erzsébet Metzker Vass
(1915-1980)
21. mars 1963 – 14. april 1967 Magyar Szocialista Munkáspárt
Kállai Gyula 1964.jpg Gyula Kállai
(1910-1996)
14. april 1967 – 12. mai 1971 Magyar Szocialista Munkáspárt
Pártelit fortepan 26074-Apró.jpg Antal Apró
(1913-1994)
12. mai 1971 – 19. desember 1984 Magyar Szocialista Munkáspárt
Sarlós István (crop).jpg István Sarlós
(1921-2006)
19. desember 1984 – 29. juni 1988 Magyar Szocialista Munkáspárt
No image.png István Stadinger
(1927-)
29. juni 1988 – 10. mars 1989 Magyar Szocialista Munkáspárt
No image.png Mátyás Szűrös
(1933-)
10. mars 1989 – 23. oktober 1989 / 2. mai 1990 Magyar Szocialista Munkáspárt

Magyar Szocialista Párt
Ungarns provisoriske president 23. oktober 1989 – 2. mai 1990
Fodor István fortepan 124985.jpg István Fodor
(1945–)
23. oktober 1989 – 2. mai 1990 Uavhengig Fungerende president i parlamentet
GönczÁrpád.jpg Árpád Göncz
(1922–2015)
2. mai 1990 – 3. august 1990 Szabad Demokraták Szövetsége – a Magyar Liberális Párt
No image.png György Szabad
(1924–2015)
3. august 1990 – 27. juni 1994 Magyar Demokrata Fórum
Gál Zoltán 2013.JPG Zoltán Gál
(1940–)
28. juni 1994 – 17. juni 1998 Magyar Szocialista Párt
Ader Janos.jpg János Áder
(1959–)
18. juni 1998 – 14. mai 2002 Fidesz
Szili Katalin 2009-12-14.JPG Katalin Szili
(1956–)
15. mai 2002 – 14. september 2009 Magyar Szocialista Párt
Katona Béla 2010-02-20.JPG Béla Katona
(1944–)
15. september 2009 – 13. mai 2010 Magyar Szocialista Párt
SchmittPal-2011-01.jpg Pál Schmitt
(1942–)
14. mai 2010 – 5. august 2010 Fidesz
László Kövér Senate of Poland 01.JPG László Kövér
(1959–)
6. august 2010 – Fidesz

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]