Liste over erkebiskoper av Sinai og abbeder av Katarinaklosteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Denne siden lister opp de gresk-ortodokse erkebiskopene av Sinai, Faran og Raitho, som samtidig er hegumener av Katarinaklosteret og overhoder for den autonome sinaittiske ortodokse kirke.

Før 1500-tallet er listen veldig usikker. Den er mest sannsynlig ufullstendig. Fordi tidsangivelser sjelden er tilgjengelig, er det veldig sannsynlig at selv rekkefølgen er feil i mange tilfeller. Nummereringen byr også på problemer, fordi det er usikkert hvilken hegumen som var den første biskop. Derfor er hegumenene nummerert uavhengig av biskopene, og numrene som er berørt av denne usikkerheten er satt i hakeparentes.


Biskoper av Faran og Raitho[rediger | rediger kilde]

Sinaihalvøyas bispesete var opprinnelig Faran. Biskopene var til å begynne med regulære biskoper, som ikke var tilknyttet Katarinaklosteret.

  • Theodoros I
  • Nektarios I (rundt 400)
  • Mouseos
  • Agapitos
  • Makarios I (rundt 450)
  • Solomon I
  • Gabriel I
  • Solomon II
  • Andreas
  • Konstantinos I
  • Theonas (rundt 536)
  • Fotios (rundt 540)
  • Iob I (rundt 550)
  • Isaak
  • Iakobos
  • Ioannes I
  • Ioannes II
  • Agathon
  • Solomon III
  • Elias
  • Theodoros II (649–681; avsatt pga. monoteletisme)

Hegumener av Katarinaklosteret[rediger | rediger kilde]

Katarinaklosteret ble ledet av en hegumen (abbed). En gang mellom 681 og 869 overtok han i tillegg bispetittelen. Det er usikkert hvilken hegumen som var den første biskopen.

  • Doulas I (rundt 375)
  • Sylbain
  • Pavlos
  • Makarios [I] (rundt 453)
  • Zakharias I
  • Symeon I
  • Georgios I
  • Khristoforos
  • Ioannes [I]
  • Anastasios I
  • Orentios
  • Anastasios II
  • Georgios II (rundt 550)
  • Doulas II (rundt 556)
  • Longinos (rundt 565)
  • Gregorios I (rundt 567)
  • Gregorios II (rundt 570)
  • Ioannes [II] (?–590)
  • Ioannes [III] (Johannes «Klimakos», rundt 592)
  • Georgios III (rundt 596)
  • Martirios
  • Filotheos
  • Esykhios
  • Anastasios III («Sinaites»)
  • Abraam I
  • Ioannes [IV]
  • Antonios I
  • Symeon II
  • Gabriel [I]
  • Ioannes [V]
  • Mattheos
  • Symeon III
  • Makarios [II]
  • Sofronios I
  • Athanasios I
  • Ioannes [VI]
  • Petros [I]
  • Arsenios I
  • Ioannes [VII]
  • Germanos I
  • Elias

Biskoper av Sinai[rediger | rediger kilde]

På resten av listen var klosterets hegumen samtidig biskop av Sinai, Faran og Raitho.

  • Konstantinos II (?–869)
  • Markos I (869–?)
  • Anastasios IV (901–925)
  • Ioannes [III] (rundt 947)
  • Makarios [II] (rundt 967)
  • Solomon IV (982–1002)
  • Solomon V (rundt 1008)
  • Iob II (rundt 1033)
  • Ioannes [IV] (rundt 1069)
  • Ioannes [V] (1081–1091)
  • Makarios [III] (?)
  • Zakharias II (1103–1114)
  • Ioakim I (?)
  • Antonios II (?)
  • Georgios III (1130–?)
  • Gabriel [II] (?–1160)
  • Ioannes [VI] (rundt 1164)
  • Ioasaf I (rundt 1176)
  • Germanos II (rundt 1177)
  • Petros II ( rundt 1180)
  • Manouel (rundt 1183)
  • Abraam II (?)
  • Symeon IV (1203–1214)
  • Evthymios (rundt 1223)
  • Makarios [IV] (rundt 1224)
  • Germanos III (rundt 1228)
  • Theodosios I (rundt 1239)
  • Makarios [V] (rundt 1248)
  • Symeon V (rundt 1258)
  • Ioannes [VII] (1263–1281)
  • Arsenios II (1285–1292)
  • Gabriel [III] (rundt 1296)
  • Ioannes [VIII] (rundt 1299)
  • Symeon V (rundt 1306)
  • Markos II (rundt 1320)
  • Dorotheos I (1324–1333)
  • Germanos IV (rundt 1335)
  • Arsenios III (rundt 1338)
  • Markos III (1358–1375)
  • Iob III (?)
  • Abraam III (?)
  • Gabriel [IV] (?)
  • Mikhael I (?)
  • Ioasaf II (rundt 1419)
  • Athanasios II (?)
  • Sabbas (1429)
  • Silvanos (?)
  • Kyrillos I (?)
  • Solomon VI (?)
  • Theodosios II (rundt 1440)
  • Markos IV (rundt 1446)
  • Mikhael II (rundt 1446)
  • Ioakim II (rundt 1452)
  • Antonios III (?)
  • Abraam IV (?)
  • Markos V (rundt 1461)
  • Makarios [VI] (1466–1488)
  • Lazaros I (rundt 1491)
  • Markos V (1496–1505)
  • Daniel (rundt 1507)
  • Lazaros II (rundt 1510)
  • Klemes (rundt 1514)
  • Ioakim III (rundt 1520)
  • Evgenios I (rundt 1538)
  • Sofronios II (1540–1545)
  • Makarios [VII] (rundt 1546)
  • Nilos (?)
  • Kallistos (?)
  • Theodoulos (rundt 1566)

Erkebiskoper av Sinai[rediger | rediger kilde]

Evgenios II var den første hegumen som ble omtalt som erkebiskop av Sinai.

  • Evgenios II (1567–1583)
  • Anastasios V (1583–1592)
  • Lavrentios (1592–1617)
  • Ioasaf III (1617–1661)
  • Nektarios II (1661)
  • Ananias (1661–1671)
  • Ioannikios I (1671–1702)
  • Kosmas (1702–1707)
  • Athanasios III (1708–1720)
  • Ioannikios II (1721–1728)
  • Nikeforos (1729–1747)
  • Konstantinos III (1748–1759)
  • Kyrillos II (1759–1790)

Sedisvakanse

  • Dorotheos II (1794–1797)

Sedisvakanse

  • Konstantinos IV (1804–1859)
  • Kyrillos III (1859–1867)
  • Kallistratos (1867–1885)
  • Porfyrios I (1885–1904)
  • Porfyrios II (1904–1926)
  • Porfyrios III (1926–1968)
  • Gregorios III (1969–1973)
  • Damianos (1973–)

Kilde[rediger | rediger kilde]

Marinescu, A. (2009). Mânăstirea Sf. Ecaterina de la Muntele Sinai și legăturile ei cu Ţările Române: Perspectivă istorico-patristică. București: Sophia.