Liste over byer i Latvia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over byer i Latvia med byrettigheter. Det finnes 9 republikas pilsētas («riksbyer») og 67 novada pilsētas («regionale byer») i landet.[1]

Den største byregionen i Latvia er Riga med et innbyggertall på 882 272 (pr. 1. januar 2005). Dette er omtrent 40 prosent av landets befolkning.

Mange av byene på listen var tidligere kjent ved de tyske eller russiske navnene.

Riksbyer og regionale byer i Latvia.

Republikas pilsētas («riksbyer»)[rediger | rediger kilde]

By Bystatus Innbyggertall (2004) Landsdel
Daugavpils 
Coat of arms of Daugavpils.svg
1582 111 231 Latgale/Zemgale
Jēkabpils
WappenJekabpils.png
1670 26 956 Zemgale/Latgale
Jelgava 
WappenJelgava.png
1573 66 088 Zemgale
Jūrmala 
WappenJurmala.png
1959 55 452 Vidzeme
Liepāja 
WappenLiepaja.png
1625 86 476 Kurland
Rēzekne 
Coat of Arms of Rēzekne.svg
1773 37 223 Latgale
Riga 
Coat of Arms of Riga small.svg
1225 735 241 Vidzeme
Valmiera
COA LV Valmiera.svg
1323 27 515 Vidzeme
Ventspils 
WappenVentspils.png
1378 44 130 Kurland

Novada pilsētas («regionale byer»)[rediger | rediger kilde]

By Bystatus Innbyggertall (2004) Landsdel
Ainaži
Ainazi gerb.png
1926 1 811 Vidzeme
Aizkraukle
Aizkraukle gerb.png
1967 8 962 Vidzeme/Zemgale
Aizpute
Aizpute.png
1378 5 551 Kurland
Aknīste
Akniste.png
1991 1 951 Zemgale
Aloja
Coat of Arms of Aloja.svg
1992 2 600 Vidzeme
Alūksne
Aluksne.png
1920 9 435 Vidzeme
Ape
LVA Ape COA.png
1928 1 941 Vidzeme
Auce
Auce.png
1924 4 112 Zemgale
Baldone
Baldone.png
1991 5 103 Vidzeme
Baloži
Coat of Arms of Baloži.svg
1991 4 022 Vidzeme
Balvi
Coat of Arms of Balvi.svg
1928 8 253 Latgale
Bauska
WappenBauska.png
1609 10 495 Zemgale
Brocēni
Broceni gerb.png
1992 3 590 Kurland
Cēsis
Cesis gerb.png
1323 18 715 Vidzeme
Cesvaine
Cesvaine.png
1991 3 388 Vidzeme
Dagda
Dagda gerb.png
1992 2 722 Latgale
Dobele
Escut Dobele.png
1917 11 191 Zemgale
Durbe
Durbe gerb.png
1893 424 Kurland
Grobiņa
Grobina gerb.png
1695 4 318 Kurland
Gulbene
Gulbene gerb.png
1928 9 535 Vidzeme
Ikšķile
Ikskile gerb.png
1992 6 713 Vidzeme
Ilūkste
Ilukste gerb.png
1917 2 940 Zemgale
Jaunjelgava
Jaunjelgava.png
1647 2 441 Zemgale
Kandava
Kandava gerb.png
1917 3 816 Kurland
Kārsava
Karsava gerb.png
1928 2 570 Latgale
Krāslava
Kraslava gerb.png
1923 10 958 Latgale
Kuldīga
Kuldiga gerb.png
1378 13 136 Kurland
Ķegums
Kegums gerb.png
1993 2 474 Vidzeme
Lielvārde
WappenLielvarde.png
1992 7 646 Vidzeme
Līgatne
Ligatne gerb.png
1993 1 364 Vidzeme
Limbaži
Limbazi gerb.png
1385 8 934 Vidzeme
Līvāni
Livani gerb.png
1926 9 587 Latgale
Lubāna
Lubana gerb.png
1992 1 974 Vidzeme
Ludza
Escut Ludza.png
1777 10 247 Latgale
Madona
Madona.png
1926 9 456 Vidzeme
Mazsalaca
Mazsalaca gerb.png
1928 2 412 Vidzeme
Ogre
Coat of Arms of Ogre.svg
1928 26 170 Vidzeme
Olaine
Olaine.gerb.png
1967 12 849 Vidzeme
Pāvilosta
Pavilosta gerb.png
1991 1 271 Kurland
Piltene
Piltene gerb.png
1557 1 776 Kurland
Pļaviņas
Plavinas gerb.png
1927 3 885 Vidzeme
Preiļi
WappenPreili.png
1928 8 605 Latgale
Priekule
Priekule gerb.png
1928 2 584 Kurland
Rūjiena
Rujiena gerb.png
1920 3 679 Vidzeme
Sabile
Sabile gerb.png
1917 1 601 Kurland
Salacgrīva
Salacgriva gerb.png
1928 6 011 Vidzeme
Salaspils
Salaspils gerb.png
1993 20 987 Vidzeme
Saldus
WappenSaldus.png
1917 12 707 Kurland
Saulkrasti
WappenSaulkrasti.png
1991 5 697 Vidzeme
Seda
Seda gerb.png
1991 1 744 Vidzeme
Sigulda
Sigulda gerb.png
1928 10 668 Vidzeme
Skrunda
Ainazi gerb.png
1996 3 989 Kurland
Smiltene
Smiltene gerb.png
1920 6 092 Vidzeme
Staicele
Staicele gerb.png
1992 2 014 Vidzeme
Stende
Stende gerb.png
1991 1 907 Kurland
Strenči
Strenci gerb.png
1928 1 496 Vidzeme
Subate
Subate gerb.png
1917 1 222 Zemgale
Talsi
Coat of Arms of Talsi.svg
1917 11 856 Kurland
Tukums
Coat of Arms of Tukums.svg
1795 19 722 Zemgale
Valdemārpils
Valdemarpils gerb.png
1917 2 757 Kurland
Valka
Coat of Arms of Valka.svg
1584 6 547 Vidzeme
Vangaži
Vangazi gerb.png
1991 4 109 Vidzeme
Varakļāni
Varaklani gerb.png
1928 2 251 Latgale
Viesīte
Viesite gerb.png
1928 2 918 Zemgale
Viļaka
Vilaka gerb.png
1945 1 787 Latgale
Viļāni
Vilani gerb.png
1928 3 764 Latgale
Zilupe
Escut Zilupe.PNG
1931 1 890 Latgale

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Latvijas pilsētas». pilsetas.lv. Besøkt 24. mai 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]