Liste over byer i Latvia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over byer i Latvia med byrettigheter. Det finnes 10 valstspilsētas («riksbyer») og 68 novada pilsētas («regionale byer») i landet.[1]

Den største byregionen i Latvia er Riga med et innbyggertall på 882 272 (pr. 1. januar 2005). Dette er omtrent 40 prosent av landets befolkning.

Mange av byene på listen var tidligere kjent ved de tyske eller russiske navnene.

Riksbyer og regionale byer i Latvia.

Valstspilsētas («riksbyer»)[rediger | rediger kilde]

By Bystatus Innbyggertall
(2021)
Landsdel
Daugavpils 
Coat of arms of Daugavpils.svg
1582 80 627 Latgale/Zemgale
Jēkabpils
WappenJekabpils.png
1670 21 629 Zemgale/Latgale
Jelgava 
WappenJelgava.png
1573 55 336 Zemgale
Jūrmala 
WappenJurmala.png
1959 50 248 Vidzeme
Liepāja 
WappenLiepaja.png
1625 67 964 Kurland
Ogre
Coat of Arms of Ogre.svg
1928 22 978 Vidzeme
Rēzekne 
Coat of Arms of Rēzekne.svg
1773 26 839 Latgale
Riga 
Coat of Arms of Riga small.svg
1225 614 618 Vidzeme
Valmiera
COA LV Valmiera.svg
1323 22 971 Vidzeme
Ventspils 
WappenVentspils.png
1378 33 372 Kurland

Novada pilsētas («regionale byer»)[rediger | rediger kilde]

By Bystatus Innbyggertall
(2021)
Landsdel
Ainaži
Ainazi gerb.png
1926 680 Vidzeme
Aizkraukle
Aizkraukle gerb.png
1967 7 044 Vidzeme/Zemgale
Aizpute
Aizpute.png
1378 4 036 Kurland
Aknīste
Akniste.png
1991 1 011 Zemgale
Aloja
Coat of Arms of Aloja.svg
1992 1 091 Vidzeme
Alūksne
Aluksne.png
1920 6 535 Vidzeme
Ape
LVA Ape COA.png
1928 808 Vidzeme
Auce
Auce.png
1924 2 236 Zemgale
Baldone
Baldone.png
1991 3 664 Vidzeme
Baloži
Coat of Arms of Baloži.svg
1991 6 780 Vidzeme
Balvi
Coat of Arms of Balvi.svg
1928 5 840 Latgale
Bauska
WappenBauska.png
1609 9 840 Zemgale
Brocēni
Broceni gerb.png
1992 2 830 Kurland
Cēsis
Cesis gerb.png
1323 14 815 Vidzeme
Cesvaine
Cesvaine.png
1991 1 239 Vidzeme
Dagda
Dagda gerb.png
1992 1 895 Latgale
Dobele
Escut Dobele.png
1917 8 731 Zemgale
Durbe
Durbe gerb.png
1893 505 Kurland
Grobiņa
Grobina gerb.png
1695 3 522 Kurland
Gulbene
Gulbene gerb.png
1928 6 982 Vidzeme
Iecava
LVA Iecavas novads COA.png
2021 5 736 Zemgale
Ikšķile
Ikskile gerb.png
1992 7 278 Vidzeme
Ilūkste
Ilukste gerb.png
1917 2 169 Zemgale
Jaunjelgava
Jaunjelgava.png
1647 1 768 Zemgale
Kandava
Kandava gerb.png
1917 3 336 Kurland
Kārsava
Karsava gerb.png
1928 1 923 Latgale
Koknese
Kokneses novads COA.png
1277,2021 2580 Vidzeme
Krāslava
Kraslava gerb.png
1923 7 289 Latgale
Kuldīga
Kuldiga gerb.png
1378 10 109 Kurland
Ķegums
Kegums gerb.png
1993 2 103 Vidzeme
Lielvārde
WappenLielvarde.png
1992 5 907 Vidzeme
Līgatne
Ligatne gerb.png
1993 1 015 Vidzeme
Limbaži
Limbazi gerb.png
1385 6 888 Vidzeme
Līvāni
Livani gerb.png
1926 7 035 Latgale
Lubāna
Lubana gerb.png
1992 1 511 Vidzeme
Ludza
Escut Ludza.png
1777 7 473 Latgale
Madona
Madona.png
1926 6 792 Vidzeme
Mazsalaca
Mazsalaca gerb.png
1928 1 124 Vidzeme
Olaine
Olaine.gerb.png
1967 10 324 Vidzeme
Pāvilosta
Pavilosta gerb.png
1991 860 Kurland
Piltene
Piltene gerb.png
1557 876 Kurland
Pļaviņas
Plavinas gerb.png
1927 2 908 Vidzeme
Preiļi
WappenPreili.png
1928 6 161 Latgale
Priekule
Priekule gerb.png
1928 1 851 Kurland
Rūjiena
Rujiena gerb.png
1920 2 725 Vidzeme
Sabile
Sabile gerb.png
1917 1 347 Kurland
Salacgrīva
Salacgriva gerb.png
1928 2 579 Vidzeme
Salaspils
Salaspils gerb.png
1993 17 905 Vidzeme
Saldus
WappenSaldus.png
1917 9 679 Kurland
Saulkrasti
WappenSaulkrasti.png
1991 3 120 Vidzeme
Seda
Seda gerb.png
1991 1 098 Vidzeme
Sigulda
Sigulda gerb.png
1928 14 396 Vidzeme
Skrunda
Ainazi gerb.png
1996 1 906 Kurland
Smiltene
Smiltene gerb.png
1920 5 151 Vidzeme
Staicele
Staicele gerb.png
1992 808 Vidzeme
Stende
Stende gerb.png
1991 1 559 Kurland
Strenči
Strenci gerb.png
1928 988 Vidzeme
Subate
Subate gerb.png
1917 596 Zemgale
Talsi
Coat of Arms of Talsi.svg
1917 8 816 Kurland
Tukums
Coat of Arms of Tukums.svg
1795 16 691 Zemgale
Valdemārpils
Valdemarpils gerb.png
1917 1 165 Kurland
Valka
Coat of Arms of Valka.svg
1584 4 510 Vidzeme
Vangaži
Vangazi gerb.png
1991 3 235 Vidzeme
Varakļāni
Varaklani gerb.png
1928 1 730 Latgale
Viesīte
Viesite gerb.png
1928 1 533 Zemgale
Viļaka
Vilaka gerb.png
1945 1 216 Latgale
Viļāni
Vilani gerb.png
1928 2 793 Latgale
Zilupe
Escut Zilupe.PNG
1321 1 890 Latgale

I henhold til loven som ble annonsert i 2020, vil i midten av 2022 også være Ādaži, Ķekava og Mārupe på denne listen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums" - "Lov om administrative territorier og bosetninger". 10.06.2020 likumi.lv

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]