Liste over Sri Lankas statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en oversikt over Sri Lankas statsministre:

      United National Party (UNP)       Sri Lanka Freedom Party (SLFP)       Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering
Official Photographic Portrait of Don Stephen Senanayaka (1884-1952).jpg DonRanil Wickremesinghe Stephen Senanayake
දොන් ස්ටීවන් සේනානායක
டான் ஸ்டீபன் சேனாநாயக்க
(1884–1952)
24. september 1947–22. mars 1952
(døde)
UNP D.S. Senanayake
Dudley Shelton Senanayaka (1911-1973).jpg Dudley Shelton Senanayake
ඩඩ්ලි සේනානායක
டட்லி சேனநாயக்கா
(1911–1973)
26. mars 1952–12. oktober 1953
(fratrådte)
UNP Dudley Senanayake I
John Kotelawala (1951).jpg John Lionel Kotalawela
ශ්‍රිමත් ජෝන් කොතලාවල
சேர் ஜோன் கொத்தலாவலை
(1897–1980)
12. oktober 1953–12. april 1956 UNP Kotalawela
Official Photographic Portrait of S.W.R.D.Bandaranayaka (1899-1959).jpg Solomon West Ridgeway Dias Bandaranaike
සොලමන් වෙස්ට් රිජ්වේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක
சாலமன் வெஸ்ட் ரிட்ஜ்வே டயஸ் பண்டாரநாயக்கா
(1899–1959)
12. april 1956–26. september 1959 SLFP S.W.R.D.B Bandarnaike
Wijeyananda Dahanayake portrait.jpg Vijayananda Dahanayake [a]
විජයානන්ද දහනායක
விஜயானந்த தகநாயக்கா
(1902–1997)
26. september 1959–20. mars 1960
(drept under et attentat)
SLFP Dahanayake
Dudley Shelton Senanayaka (1911-1973).jpg Dudley Shelton Senanayake
ඩඩ්ලි සේනානායක
டட்லி சேனநாயக்கா
(1911–1973)
21. mars 1960–21. juli 1960 UNP Dudley Senanayake II
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg Sirimavo Bandaranaike
සිරිමාවො රත්වත්තේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක
சிறிமா ரத்வத்தே டயஸ் பண்டாரநாயக்கே
(1916–2000)
21. juli 1960–25. mars 1965 SLFP Sirimavo Bandarnaike I
Dudley Shelton Senanayaka (1911-1973).jpg Dudley Shelton Senanayake
ඩඩ්ලි සේනානායක
டட்லி சேனநாயக்கா
(1911–1973)
25. mars 1965–29. mai 1970 UNP Dudley Senanayake III
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg Sirimavo Bandaranaike
සිරිමාවො රත්වත්තේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක
சிறிமா ரத்வத்தே டயஸ் பண்டாரநாயக்கே
(1916–2000)
29. mai 1970–23. juli 1977 SLFP Sirimavo Bandarnaike II
Junius Richard Jayawardana (1906-1996).jpg Junius Richard Jayawardene [b]
ජුනියස් රිචඩ් ජයවර්ධන
ஜூனியஸ் ரிச்சட் ஜயவர்தனா
(1906–1996)
23. juli 1977–4. februar 1978 UNP Jayawardene
No image.svg Ranasinghe Premadasa [c]
රණසිංහ ප්‍රේමදාස
ரணசிங்க பிரேமதாசா
(1924–1993)
6. februar 1978–2. januar 1989 UNP Jayawardene
No image.svg Dingiri Banda Wijetunga [d]
ඩිංගිරි බණ්ඩා විජේතුංග
டிங்கிரி பண்ட விஜேதுங்க
(1916–2008)
6. mars 1989–28. mars 1990 UNP Premadasa
30. mars 1990–7. mai 1993
Defense.gov News Photo 031103-D-2987S-069 (cropped).jpg Ranil Wickremesinghe [e]
රනිල් වික්‍රමසිංහ
ரணில் விக்ரமசிங்க
(1949–)
7. mai 1993–19. august 1994 UNP Wijetunga
Chandrika Kumaratunga (cropped).jpg Chandrika Kumaratunga
රනිල් වික්‍රමසිංහ
ரணில் விக்ரமசிங்க
(1945–)
19. august 1994–12. november 1994 SLFP
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg Sirimavo Bandaranaike
සිරිමාවො රත්වත්තේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක
சிறிமா ரத்வத்தே டயஸ் பண்டாரநாயக்கே
(1916–2000)
14. november 1994–9. august 2000 SLFP Kumaratunga
Ratnasiri Wickremanayake1.jpg Ratnasiri Wickremanayake
රත්නසිරි වික්‍රමනායක
ரத்னசிறி விக்கிரமநாயக்க
(1933–2016)
10. august 2000–7. desember 2001 SLFP
Defense.gov News Photo 031103-D-2987S-069 (cropped).jpg Ranil Wickremesinghe
රනිල් වික්‍රමසිංහ
ரணில் விக்ரமசிங்க
(1949–)
9. desember 2001–2. april 2004 UNP
Mahinda Rajapaksa 2006.jpg Mahinda Rajapaksa
මහින්ද රාජපක්ෂ
மகிந்த ராசபக்ச
(1945–)
6. april 2004–19. november 2005 SLFP
Ratnasiri Wickremanayake1.jpg Ratnasiri Wickremanayake
රත්නසිරි වික්‍රමනායක
ரத்னசிறி விக்கிரமநாயக்க
(1933–2016)
19. november 2005–20. april 2010 SLFP Mahinda Rajapaksa
Nimal Korale PM- cropped.jpg Disanayaka Mudiyanselage Jayaratne
දිසානායක මුදියන්සේලාගේ ජයරත්න
திசாநாயக்க முதியன்சேலாகே ஜயரத்ன
(1931–2019)
21. april 2010–9. januar 2015 SLFP
R Wickremasinghe.jpg Ranil Wickremesinghe
රනිල් වික්‍රමසිංහ
ரணில் விக்ரமசிங்க
(1949–)
9. januar 2015–26. oktober 2018 UNP Sirisena
Mahinda Rajapaksa.jpg Mahinda Rajapaksa
මහින්ද රාජපක්ෂ
மகிந்த ராசபக்ச
(1945–)
26. oktober 2018–15. desember 2018 SLPP
(UPFA)
Prime Minister Ranil Wickremesinghe Portrait, 2017.jpg Ranil Wickremesinghe
රනිල් වික්‍රමසිංහ
ரணில் விக்ரமசிங்க
(1949–)
15. desember 2018–21. november 2019 UNP
Mahinda Rajapaksa.jpg Mahinda Rajapaksa
මහින්ද රාජපක්ෂ
மகிந்த ராசபக்ச
(1945–)
21. november 2019– SLPP
(UPFA)
Gotabaya Rajapaksa

Kommentar[rediger | rediger kilde]

Fra 1978 bærer regjeringene presidentens og ikke statsministerens navn.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vijayananda Dahanayake ble drept i et attentat.
  2. ^ Junius Richard Jayawardene innførte et utøvende presidentskap i 1978 og tok over som Sri Lankas president.
  3. ^ Ranasinghe Premadasa var den første statsminister som ble utnevnt etter endringene i konstitusjonen i 1978, der stillingens myndighet ble betraktelig redusert.
  4. ^ Dingiri Banda Wijetunga gikk av 28. mars 1990, men ble gjenutnevnt to dager senere, 30. mars 1990.
  5. ^ Ranil Wickremesinghe ble utnevnt til statsminister, da Wijetunga ble utnevnt til president etter attentatet på Ranisinghe Premadasa.

Kilder[rediger | rediger kilde]