Liste over Slovenias statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en liste over Slovenias statsoverhoder:

Folkerepublikken Slovenia 1946 – 1963 / Den sosialistiske republikken Slovenia 1963 – 1990[rediger | rediger kilde]

      KPS / ZKS       SDP       Uavhengig       LDS / GPR       SD

Bilde Navn Embetstid Parti Merknad
Predsednik Osvobodilna fronta slovenskega naroda
Josip Vidmar.jpg Josip Vidmar
(1895-1992)
3. oktober 1943 – 19. februar 1944 OFS
Predsednik Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta
Josip Vidmar.jpg Josip Vidmar
(1895-1992)
19. februar 1944 – 18. november 1946
Predsednik Ustavodajne skupščine Ljudske republike Slovenije
OtonZupancic (2).jpg Oton Župančič
(1878-1949)
18. november 1946 Før valget av president ble sesjonene til Ustavodajna skupščina ledet av Oton Župančič (alderspresident, sesjonen 18. november 1946) og Bogdan Osolnik (verifiseringskomitéens formann, sesjonen 19. november 1946)
Bogdan Osolnik.jpg Bogdan Osolnik
(1920-2019)
19. november 1946
Ferdo Kozak.jpg Ferdo Kozak
(1894-1957)
19. november 1946 – 20. november 1946 Uavhengig
OFS
Predsednik Prezidija Ustavodajne skupščine Ljudske republike Slovenije
Josip Vidmar.jpg Josip Vidmar
(1895-1992)
20. november 1946 – 16. januar 1947
Predsednik Prezidija Ljudske skupščine Ljudske republike Slovenije
Josip Vidmar.jpg Josip Vidmar
(1895-1992)
16. januar 1947 – 30. januar 1953
Predsednik Ljudske skupščine Ljudske republike Slovenije
Ferdo Kozak.jpg Ferdo Kozak
(1894-1957)
30. januar 1953 – 16. desember 1953 Uavhengig
OFS
(til 27. april 1953)
Miha Marinko 1969.jpg Miha Marinko
(1900-1983)
16. desember 1953 – 9. juni 1962 ZKS
Vida Tomšič 1966.jpg Vida Tomšič
(1913-1998)
9. juni 1962 – 25. juni 1963 ZKS
Predsednik Skupščine Socialistične republike Slovenije
Ivan Maček.jpg Ivan Maček
(1908–1993)
25. juni 1963 – 9. mai 1967 ZKS
Sergej Kraigher 1969.jpg Sergej Kraigher
(1914-2001)
9. mai 1967 – 9. mai 1974 ZKS
Predsednik Predsedstva Socialistične republike Slovenije
Sergej Kraigher 1969.jpg Sergej Kraigher
(1914-2001)
9. mai 1974 – 23. mai 1979 ZKS
Viktor Avbelj (1).jpg Viktor Avbelj
(1914-1993)
23. mai 1979 – 7. mai 1984 ZKS
France Popit 1969.jpg France Popit
(1921-2013)
7. mai 1984 – 6. mai 1988 ZKS
StanovnikJanez.jpg Janez Stanovnik
(1922-)
6. mai 1988 – 8. mars 1990 ZKS
(til 1990)
SDP
(1990)

Republikken Slovenia 1990 –[rediger | rediger kilde]

      SDP       Uavhengig       LDS / GPR       SD

Bilde Navn Embetstid Parti Valg
Predsednik Predsedstva Republike Slovenije
StanovnikJanez.jpg Janez Stanovnik
(1922-)
8. mars 1990 – 10. mai 1990 SDP
Milan Kucan.jpg Milan Kučan
(1941-)
10. mai 1990 – 22. desember 1992 Uavhengig 1990
Predsednik Republike Slovenije
Milan Kucan.jpg Milan Kučan
(1941-)
23. desember 1992 – 22. desember 2002 Uavhengig 1992
1997
Janez Drnovsek.jpg Janez Drnovšek
(1950-2008)
23. desember 2002 – 22. desember 2007 LDS
(til 2006)
2002
Uavhengig
(fra 2006)
Danilo Türk - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2010 cropped.jpg Danilo Türk
(1952-)
23. desember 2007 – 22. desember 2012 Uavhengig 2007
Borut Pahor 2010-10-08.jpg Borut Pahor
(1963-)
23. desember 2012 – SD 2012
Uavhengig 2017

Kilder[rediger | rediger kilde]