Liste over Riigikogus presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Riigikogus president er leder for Estlands nasjonalforsamling.

Mandatperiode Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Formennene i Maapäev (provinsforsamling) 1917 – 1919
No image.png Artur Vallner
(1887-?)
14. juli 1917 – 25. oktober 1917 Rossijskaja sotsial-demokratitsjeskaja rabotsjaja partija (bolsjevikov)
No image.png Otto August Strandman
(1875-1941)
25. oktober 1917 – 27. november 1918 Eesti Tööerakond
Ado Birk.jpg Ado Birk
(1883-1942)
27. november 1918 – 3. februar 1919 Eesti Radikaaldemokraatlik Erakond
No image.png Kaarel Parts
(1873-1940)
3. februar 1919 – 23. april 1919 Eesti Demokraatlik Erakond
Formann i Den estiske konstituerende forsamlingen 1919 – 1920
No image.png August Rei
(1886-1963)
23. april 1919 - 20. desember 1920 Eesti Sotsiaaldemokraatiline Tööliste Partei
Riigikogus presidenter
I Riigikogu
No image.png Otto Strandman
(1875-1941)
4. januar 1921 – 18. november 1921 Eesti Tööerakond
No image.png Juhan Kukk
(1885-1942)
18. november 1921 – 20. november 1922 Eesti Tööerakond
Konstantin Pats 1934.jpg Konstantin Päts
(1874-1956)
20. november 1922 – 7. juni 1923 Põllumeeste Kogud
II Riigikogu Jaan Tõnisson, RM F 1391-5.jpg Jaan Tõnisson
(1868-1941)
7. juni 1923 – 27. mai 1925 Eesti Rahvaerakond
No image.png August Rei
(1886-1963)
9. juni 1925 – 22. juni 1926 Eesti Sotsialistlik Tööliste Partei
III Riigikogu Kaarel Eenpalu.jpg Karl Einbund
(1888-1942)
22. juni 1926 – 2. juli 1929 Põllumeeste Kogud
IV Riigikogu Kaarel Eenpalu.jpg Karl Einbund
(1888-1942)
2. juli 1927 – 20. juni 1932 Põllumeeste Kogud
V Riigkogu Kaarel Eenpalu.jpg Karl Einbund
(1888-1942)
20. juni 1932 – 19. juli 1932 Põllumeeste Kogud
Jaan Tõnisson, RM F 1391-5.jpg Jaan Tõnisson
(1868-1941)
19. juli 1932 - 18. mai 1933 Eesti Rahvaerakond
Kaarel Eenpalu.jpg Karl Einbund
(1888-1942)
18. mai 1933 – 29. august 1934 Põllumeeste Kogud
No image.png Rudolf Penno[1]
(1896-1951)
28. september 1934 – 31. desember 1937 Põllumeeste, Asunikkude ja Väikemaapidajate Koondis
(til 5. mars 1935)[2]
→ Presidenten i Rahvuskogus førstekammer (1937)
→ Presidenten i Rahvuskogus annetkammer (1937)
→ Presidentene i Riigivolikogu (1938 – 1940)
→ Presidenten i Riiginõukogu (1938 – 1940)
Formennene i Den estiske sosialistiske sovjetrepublikks øverste sovjet (1940-1990)
→ Formannen og presidenten i Republikken Estlands øverste råd (1990 – 1992)
→ Formannen i Den estiske komitéen i Estlands kongress (1990 – 1992)
→ Presidenten i Põhiseaduse Assamblee (1991 – 1992)
VII Riigikogu Ülo Nugis 20.8.2009.JPG Ülo Nugis
(1944-2011)
21. oktober 1992 – 21. mars 1995 Valimisliit Isamaa
IX Riigikogu Savi Toomas.IMG 2959 (crop).jpg Toomas Savi
(1942-)
21. mars 1995 – 14. mars 1999 Eesti Reformierakond
X Riigikogu Savi Toomas.IMG 2959 (crop).jpg Toomas Savi
(1942-)
18. mars 1999 – 21. mars 2003 Eesti Reformierakond
XII Riigikogu IRL Ene Ergma.jpg Ene Ergma
(1944-)
31. mars 2003 – 23. mars 2006 Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
No image.png Toomas Varek
(1948-)
23. mars 2006 – 2. april 2007 Eesti Keskerakond
XI Riigikogu IRL Ene Ergma.jpg Ene Ergma
(1944-)
2. april 2007 – 4. april 2011 Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
XII Riigikogu IRL Ene Ergma.jpg Ene Ergma
(1944-)
4. april 2011 – 20. mars 2014 Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
RK Eiki Nestor.jpg Eiki Nestor
(1953-)
20. mars 2014 – 30. mars 2015 Sotsiaaldemokraatlik Erakond
XIII Riigikogu RK Eiki Nestor.jpg Eiki Nestor
(1953-)
30. mars 2015 – Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Rahvuskogus førstekammer[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Førstekammerets president
Jüri Uluots.jpg Jüri Uluots
(1890-1945)
18. februar 1937 – 17. august 1937 Isamaaliit

Rahvuskogus andrekammer[rediger | rediger kilde]

Navn
(født–død)
Embetstid
Andrekammerets president
Mihkel Pung
(1876-1941)
18. februar 1937 – 17. august 1937

Riigivolikogu[rediger | rediger kilde]

Mandatperiode Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Riigivolikogus presidenter
I Riigivolikogu Jüri Uluots.jpg Jüri Uluots
(1890-1945)
21. april 1938 – 12. oktober 1939 Põhiseaduse Elluviimise Rahvarinne
No image.png Otto Pukk
(1900-1951)
17. oktober 1939 – 5. juli 1940 Põhiseaduse Elluviimise Rahvarinne
II Riigivolikogu Arnold Veimer.jpg Arnold Veimer
(1903-1977)
21. juli 1940 – 25. august 1940 Eestimaa Kommunistlik Partei

Riiginõukogu[rediger | rediger kilde]

Mandatperiode Navn
(født–død)
Embetstid
Riiginõukogus president
I Riiginõukogu Mihkel Pung
(1876-1941)
21. april 1938 – 5. juli 1940

Estlands kongress[rediger | rediger kilde]

Estlands kongress var et grasrotparlament som ble etablert som en del av prosessen i å vinne tilbake uavhengighet fra Sovjetunionen.

Bilde Navn
(født)
Embetstid Parti
Formann i Den estiske komitéen
Kelam Tunne.IMG 3360.JPG Tunne Kelam
(1936-)
12. mars 1990 – 5. oktober 1992 Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei

Põhiseaduse Assamblee (Den konstituerende forsamlingen)[rediger | rediger kilde]

Navn
(født)
Embetstid
President i Põhiseaduse Assamblee
Tõnu Anton
(1953-)
13. september 1991 – 10. april 1992

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Regjeringen kunngjorde 3. oktober 1934 at Riigikogu ikke lenger skulle sammenkalles i denne mandatperioden, som imidlertid først utløp da den nye forfatningen trådte i kraft 1. januar 1938.
  2. ^ Innenriksminister Karel Eenpalu (Karl Einbund) utstedte 5. mars 1935 et dekret om opphør av aktiviteter i alle politiske organisasjoner.

Kilder[rediger | rediger kilde]