Liste over Nord-Makedonias statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en oversikt over Makedonias / Nord-Makedonias statsoverhoder siden 1944:

      KPM / SKM       Uavhengig       LP       DA       VMRO-DPMNE       SDSM

Bilde Navn Embetstid Parti Valg Merknad
Претседател на Президиумот на Антифашиското собрание на народното ослободуење на Македонија
Pretsedatel na Prezidiumot na Antifašiskoto sobranie na narodnoto osloboduenje na Makedonija
(President for presidiet til Den anti-fascistiske forsamlingen for Makedonias frigjøring)
Čento-vsv.jpg Metodija Andonov-Čento
(1902-1957)
2. august 1944 – 15. april 1945 KPM
Претседател на Президиумот на Народното собрание на Македонија
Pretsedatel na Prezidiumot na Narodnoto sobranie na Makedonija
(President for presidiet til Makedonias nasjonalforsamling)
Čento-vsv.jpg Metodija Andonov-Čento
(1902-1957)
15. april 1945 – 8. mars 1946 KPM
Претседател на Президиумот на Народното собрание на Народна Република Македонија
Pretsedatel na Prezidiumot na Narodnoto sobranie na Narodna Republika Makedonija
(President for presidiet til Folkerepublikken Makedonias nasjonalforsamling)
Čento-vsv.jpg Metodija Andonov-Čento
(1902-1957)
8. mars 1946 – 15. mars 1946 KPM
No image.png Dimitar Nestorov
(1890-1968)
15. mars 1946 – 17. april 1946 KPM Fungerende president
Потпретседател на Президиумот на Народното собрание на Народна Република Македонија
Potpretsedatel na Prezidiumot na Narodnoto sobranie na Narodna Republika Makedonija
(Visepresident for presidiet til Folkerepublikken Makedonias nasjonalforsamling)
No image.png Blagoja Fotev
(1900-1993)
17. april 1946 – 4. januar 1951 KPM
Vidoe Smilevski.jpg Vidoe Smilevski
(1915-1979)
4. januar 1951 – 15. oktober 1951 KPM
No image.png Strahil Gigov
(1909-1999)
15. oktober 1951 – 2. februar 1953 KPM
I 1952 omdøpt til
SKM
Претседател на Народното собрание на Народна Република Македонија
Pretsedatel na Narodnoto sobranie na Narodna Republika Makedonija
(President for Folkerepublikken Makedonias nasjonalforsamling)
No image.png Dimitar Stojanov-Mire
(1910-1991)
2. februar 1953 – 19. desember 1953 SKM
Lazar Kolishevski left.jpg Lazar Koliševski
(1914-2000)
19. desember 1953 – 26. juni 1962 SKP
Ljupčo Arsov.jpg Ljupčo Arsov
(1910-1986)
26. juni 1962 – 1963 SKP
Vidoe Smilevski.jpg Vidoe Smilevski
(1915–1979)
1963 – 1967 SKP
No image.png Mito Hadživasilev
(1921–1968)
1967 – 1968 † SKP
No image.png Zlatko Biljanovski
(1920-2009)
1968 SKP Fungerende formann
(Nasjonalforsamlingens viseformann)
No image.png Nikola Minčev
(1915–1997)
1968 – 1974 SKP
Претседател на Претседателството на Социјалистичка Република Македонија
Pretsedatel na Pretsedatelstvoto na Socijalistička Republika Makedonija
(President for Den sosialistiske republikken Makedonias presidentskap)
Vidoe Smilevski.jpg Vidoe Smilevski
(1915–1979)
1974 – 1979 SKP
Ljupčo Arsov.jpg Ljupčo Arsov
(1910–1986)
1979 – 1982 SKP
Ангел Чемерски.jpg Angel Čemerski
(1923–2005)
1982 – 1983 SKP
No image.png Blagoja Taleski
(1924–2001)
1983 – 1984 SKP
No image.png Tome Bukleski
(1921-2018)
1984 – 1985 SKP
No image.png Vančo Apostolski
(1925-2008)
1985 – 1986 SKP
Матеја Матевски.jpg Mateja Matevski
(1929-2018)
1986 SKP Fungerende president
(Visepresident for presidentskapet)
No image.png Dragoljub Stavrev
(1932-2003)
1986 – 1988 SKP
Ezdimir Bogdanski.png Jezdimir Bogdanski
(1930–2007)
1988 – 1990 SKP
No image.png Vladimir Mitkov
(1931-)
1990 – 1991 SKP
Претседател на Социјалистичка Република Македонија
Pretsedatel na Socijalistička Republika Makedonija
(Den sosialistiske republikken Makedonias president)
Kiro Gligorov 1965.jpg Kiro Gligorov
(1917-2012)
27. januar 1991 – 7. juni 1991 Uavhengig
Претседател на Република Македониј
Pretsedatel na Republika Makedonija
(Republikken Makedonias president)
Kiro Gligorov 1965.jpg Kiro Gligorov
(1917-2012)
7. juni 1991 - 19. november 1999 Uavhengig 1994 Gligorov ble såret under et attentatforsøk 3. oktober 1995.
Han trådte tilbake 19. november 1999.
No image.png Stojan Andov
(1935-)
4. oktober 1995 – 17. november 1995 LP Fungerende president
Претседател на Собранието на Република Македонија
Pretsedatel na Sobranieto na Republika Makedonija
(President for Republikken Makedonias forsamling)
No image.png Savo Klimovski
(1947-)
19. november 1999 – 15. desember 1999 DA Fungerende president
Претседател на Собранието на Република Македонија
Pretsedatel na Sobranieto na Republika Makedonija
(President for Republikken Makedonias forsamling)
BorisTrajkovski1.jpg Boris Trajkovski
(1956-2004)
15. desember 1999 – 26. februar 2004 † VMRO-DPMNE 1999 Trajkovski mistet livet i en flyulykke.
No image.png Ljupčo Jordanovski
(1953-2010)
26. februar 2004 – 7. mars 2004 SDSM Fungerende president
Претседател на Собранието на Република Македонија
Pretsedatel na Sobranieto na Republika Makedonija(President for Republikken Makedonias forsamling)
7. mars 2004 – 12. mai 2004 Вршител на функцијата Претседател на Република Македонија
Vršitel na funkcijata Pretsedatel na Republika Makedonija
Republikken Makedonias fungerende president)
Branko-Crvenkovski.JPG Branko Tsrvenkovski
(1962-)
12. mai 2004 – 12. mai 2009 SDSM 2004
Ǵorge Ivanov 2012-04-27.jpg Gjorge Ivanov
(1960-)
12. mai 2009 – 12. mai 2019 VMRO-DPMNE 2009
2014
Pentarovski2019.jpg Stevo Pendarovski
(1963-)
12. mai 2019 – SDSM 2019

Kilder[rediger | rediger kilde]