Liste over Guyanas statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en liste over Guyanas statsoverhoder fra uavhengigheten i 1966 til i dag.

Ifølge Guyana Independence Act 1966 var Elizabeth II dronning av Guyana. Hun var også monark i Storbritannia og i de andre samvelderikene. Dronningen ble representert i Guyana av en generalguvernør. Denne utøvde mesteparten av monarkens myndighet.[trenger referanse] Generalguvernøren ble utnevnt på ubestemt tid og var i stillingen så lenge monarken ønsket det.[trenger referanse]

I henhold til Westminster-statutten (1931) ble generalguvernøren kun utnevnt etter råd fra Guyanas regjering uten innblanding fra den britiske regjeringen.[trenger referanse]

I tilfelle stillingen ble ledig fungerte Guyanas høyesterettsjustitiarius som regjeringens administrator (Officer Administering the Government).

Dominionen Guyana 1966–1970[rediger | rediger kilde]

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Merknad Monark
Generalguvernør
1 Flag of the Governor-General of Guyana (1966–1970).svg Richard Luyt
(1915–1994)
26. mai 1966–31. oktober 1966 Elizabeth II
No image.png Kenneth Sievewright Stoby
(1903–1985)
1. november 1966–16. desember 1966 Fungerende generalguvernør
(Guyanas høyesterettsjustitiarius)
2 Flag of the Governor-General of Guyana (1966–1970).svg David Rose
(1923–1969)
16. desember 1966–10. november 1969
(døde)
No image.png Edward Luckhoo
(1912–1998)
10. november 1969–22. februar 1970 Fungerende generalguvernør
(Guyanas høyesterettsjustitiarius)

Den kooperative republikken Guyana 1970 –[rediger | rediger kilde]

Forfatningen av 1970 gjorde Guyana til republikk. Monarken og generalguvernøren ble erstattet av en seremoniell president. I forfatningen av 1980 ble presidentens makt utvidet.[1] Han/hun blir valgt av nasjonalforsamlingen.

I tilfelle stillingen blir ledig er statsministeren fungerende president.[1]

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Seremoniell president
Coat of arms of Guyana.svg Edward Luckhoo
(1912–1998)
23. februar 1970–17. mars 1970 Uavhengig Fungerende president
(Guyanas høyesterettsjustitiarius)
1 President Arthur Chung.jpg Arthur Chung
(1918–2008)
17. mars 1970–6. oktober 1980 Uavhengig
Utøvende president
2 Forbes Burnham (1966).jpg Forbes Burnham
(1923–1985)
6. oktober 1980–6. august 1985
(døde)
People's National Congress
3 Desmond Hoyte.jpg Desmond Hoyte
(1929–2002)
6. august 1985–9. oktober 1992 People's National Congress
4 President Cheddi Jagan.png Cheddi Jagan
(1918–1997)
9. oktober 1992–6. mars 1997
(døde)
People's Progressive Party
5 Sam Hinds 2006.jpg Sam Hinds
(1943–)
6. mars 1997–19. desember 1997 People's Progressive Party
6 Janet Jagan.png Janet Jagan
(1920–2009)
19. desember 1997–11. august 1999 People's Progressive Party Trådte tilbake
7 Jagdeo03032007.jpg Bharrat Jagdeo
(1964–)
11. august 1999–3. desember 2011 People's Progressive Party
8 Donald Ramotar.png Donald Ramotar
(1950–)
3. desember 2011–16. mai 2015 People's Progressive Party
9 David Granger at 48th Mercosur Summit (cropped).jpg David A. Granger
(1942–)
16. mai 2015–2. august 2029 People's National Congress
(APNU)
10 Irfaan Ali.png Irfaan Ali
(1980–)
2. august 2020– People's Progressive Party

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Guyana». World Statesmen.org. Besøkt 24. juni 2019. 
  • «Guyana». Rulers.org. Besøkt 24. juni 2019.