Liste over Danmarks handelsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over Danmarks handelsministre. Ministeriet for Handel og Søfart ble opprettet i 1908, endret navn til Ministeriet for Handel, Håndværk, Industri og Søfart i 1957, til Industriministeriet i 1979, til Erhversministeriet i 1994, og ble slått sammen med Økonomiministeriet til Økonomi- og Erhvervsministeriet i 2001.[1] I 2011 ble ministeriet delt, så næringssakene fortsatte som Erhvervs- og Vækstministeriet. I 2016 ble navnet endret tilbake til Erhvervsministeriet.[2] Listen inkluderer ikke ministre for økonomisk samordning, ministre for utenriksøkonomi, ministre for utviklingshjelp eller lignende.

Navn Parti Fra Til Regjering
Johan Hansen   Venstre 1908 1909 Neergaard I og Holstein-Ledreborg
Wilhelm Weimann   Radikale 1909 1910 Zahle I
Oscar Bruun Muus   Venstre 1910 1913 Berntsen
Jens Hassing-Jørgensen   Radikale 1913 1914 Zahle II
Christopher Hage   Radikale 1914 1920 Zahle II
Magnus Suenson   Partiløs 1920 1920 Liebe
Hans Peter Prior   Partiløs 1920 1920 Friis
Tyge J. Rothe   Venstre 1920 1922 Neergaard II
Oluf Christian Krag   Venstre 1922 1922 Neergaard III
Jørgen Christensen   Venstre 1922 1924 Neergaard III
Thorvald Stauning   Socialdemokratiet 1924 1926 Stauning I
Marius Nielsen Slebsager   Venstre 1926 1928 Madsen-Mygdal
Johannes Stensballe   Venstre 1928 1929 Madsen-Mygdal
Christen Nielsen Hauge   Socialdemokratiet 1929 1935 Stauning II
Johannes Kjærbøl   Socialdemokratiet 1935 1940 Stauning III, IV og V
John Christmas Møller   Konservative 1940 1940 Stauning V
Halfdan Hendriksen   Konservative 1940 1945 Stauning VI, Buhl I og Scavenius
Vilhelm Fibiger   Konservative 1945 1945 Buhl II
Jens Villemoes   Venstre 1945 1947 Kristensen
Jens Otto Krag   Socialdemokratiet 1947 1950 Hedtoft I
H.C. Hansen   Socialdemokratiet 1950 1950 Hedtoft I
Ove Weikop   Konservative 1950 1951 Eriksen
Aage L. Rytter   Konservative 1951 1953 Eriksen
Lis Groes   Socialdemokratiet 1953 1957 Hedtoft II og Hansen I
Kjeld Philip   Radikale 1957 1960 Kampmann I
Lars P. Jensen   Socialdemokratiet 1960 1961 Kampmann I og II
Hilmar Baunsgaard   Radikale 1961 1964 Kampmann II og Krag I
Lars P. Jensen   Socialdemokratiet 1964 1966 Krag II
Tyge Dahlgaard   Socialdemokratiet 1966 1967 Krag II
Ove Hansen   Socialdemokratiet 1967 1968 Krag II
Knud Thomsen   Konservative 1968 1971 Baunsgaard
Erling Jensen   Socialdemokratiet 1971 1973 Krag III og Jørgensen I
Poul Nyboe Andersen   Venstre 1973 1975 Hartling
Erling Jensen   Socialdemokratiet 1975 1976 Jørgensen II
Per Hækkerup   Socialdemokratiet 1976 1977 Jørgensen II
Ivar Nørgaard   Socialdemokratiet 1977 1978 Jørgensen II
Arne Christiansen   Venstre 1978 1979 Jørgensen III
Erling Jensen   Socialdemokratiet 1979 1982 Jørgensen IV og V
Ib Stetter   Konservative 1982 1986 Schlüter I
Nils Wilhjelm   Konservative 1986 1989 Schlüter I, II og III
Anne Birgitte Lundholt   Konservative 1989 1993 Schlüter III og IV
Jan Trøjborg   Socialdemokratiet 1993 1994 Nyrup Rasmussen I
Mimi Jakobsen   Centrum-Demokraterne 1994 1996 Nyrup Rasmussen II
Jan Trøjborg   Socialdemokratiet 1996 1998 Nyrup Rasmussen III
Pia Gjellerup   Socialdemokratiet 1998 2000 Nyrup Rasmussen IV
Ole Stavad   Socialdemokratiet 2000 2001 Nyrup Rasmussen IV
Bendt Bendtsen   Konservative 2001 2008 Fogh Rasmussen I, II og III
Lene Espersen   Konservative 2008 2010 Fogh Rasmussen III og Løkke Rasmussen I
Brian Mikkelsen   Konservative 2010 2011 Løkke Rasmussen I
Ole Sohn   Socialistisk Folkeparti 2011 2012 Thorning-Schmidt I
Annette Vilhelmsen   Socialistisk Folkeparti 2012 2013 Thorning-Schmidt I
Henrik Sass Larsen   Socialdemokratiet 2013 2015 Thorning-Schmidt I og II
Troels Lund Poulsen   Venstre 2015 2016 Løkke Rasmussen II
Brian Mikkelsen   Konservative 2016 2018 Løkke Rasmussen III
Rasmus Jarlov   Konservative 2018 2019 Løkke Rasmussen III
Simon Kollerup   Socialdemokratiet 2019 Frederiksen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skou, Kaare A. (2007). «Handelsministeriet». Dansk politik A–Å. Leksikon (dansk) (2 utg.). København: Lindhardt og Ringhof. ISBN 978-87-11-31440-1. 
  2. ^ Hertz, Michael m.fl. «Erhvervsministeriet». Den Store Danske Encyklopædi (dansk) (digital utg.). denstoredanske.dk. Besøkt 1. desember 2019.