Hopp til innhold

Lillesand offentlige sjømannskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utsnitt av dokument sendt fra skolen i 1918. Arkivet etter Lillesand offentlige sjømannskole oppbevares på KUBEN i Arendal.

Lillesand offentlige sjømannskole var en maritim skole i Lillesand i perioden 1908-1924. Skolen ble etablert den 1. oktober 1908 i Lillesand. Opprettelsen av skolen hang sammen med «Lov om adgang til at føre fartøi og blive styrmand samt om navigationseksamener» fra 1. januar 1907. Loven innebar strengere krav til opplæring av sjøoffiserer og ikke minst til skolene som skulle gi opplæringen. Fartstiden ble også utvidet og styrmannseksamen ble obligatorisk. Tidligere hadde private skoler stått for undervisningen.[1] Men den nye loven gjorde at kun skoler godkjent av kongen kunne avholde eksamen og både lærere og læremidler måtte godkjennes av departementet.

I 1915 fantes det 22 offentlige sjømannsskoler i norske byer. Skolene mottok støtte både fra stat og kommune og gav teoretisk utdannelse til handelsflåtens styrmenn, offiserer og skipsførere.

Undervisning

[rediger | rediger kilde]

Lillesand offentlige sjømannskole startet med en styrmannsavdeling, men i 1916 ble det også innført en avdeling for skipsførere. I styrmannsavdelingen skulle det gis teoretisk undervisning i navigasjonslære, sjømannskap, maskinlære, norsk og engelsk. For skipsførere skulle fagene også inkludere handelslære, sjørett og oceanografi.[2]

Minkende elevantall

[rediger | rediger kilde]

Elevantallet ved skolen varierte fra år til år. På grunn av få elever ble Lillesand offentlige sjømannskole lagt ned i 1924.

Arkivet etter Lillesand offentlige sjømannskole oppbevares på KUBEN i Arendal. Arkivet omfatter regnskapsbøker, protokoller, korrespondanse, eksamensoppgaver, besvarelser og lignende.

Arkivet etter Lillesand offentlige sjømannskole ble innlemmet i Norges dokumentarv i 2018 som en del av Seilskutearkivene fra Aust‐Agder 1820‐1920. Arkivet dokumenterer dokumenter driften av en av de første offentlige sjømannskolene i Norge. Skolens arkiv dokumenterer både hvordan kompetansebehovet i navigasjon på begynnelsen av 1900-tallet økte og ikke minst hvordan navigasjonsutdannelsen ble mer formalisert.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Hansen. Chr. (1952) Lillesand. Sparebanken og byen
  2. ^ Klassekameratene fra Lillesand som overlevde hver sin skipskatastrofe, Avtrykk.no, 10.01.2017
  3. ^ Lillesands offentlige sjømannsskoles arkiv, kubenarendal.no, 07.12.2018

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata