Lille stjerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lille stjerne er en roman av John Ajvide Lindqvist utgitt i Sverige i 2010. Norsk utgave, oversatt av Henning J. Gundersen kom i 2011. Boka viser skiftesvis to unge jenter som vokser opp utenfor Stockholm på 1990- og 2000-tallet, og viktige temaer er sosial isolasjon og selvrespekt. Boka har trekk fra horror- og splattersjangerne, men har også elementer som gir den preg av magisk realisme.

Persongalleri[rediger | rediger kilde]

  • Vesla/Therés - hovedperson - jenta funnet i skogen i 1992
  • Teresa - hovedperson - født i 1992 til en vanlig svensk familie
  • Lennart - mannen som finner Vesla i skogen, blir en farsfigur for henne
  • Laila - kona til Lennart
  • Jerry - sønnen til Lennart og Laila
  • Johannes - nabo og kompis til Teresa

Historien[rediger | rediger kilde]

Boken åpner med at den tidligere svensktoppsstjernen Lennart finner et lite barn i skogen. Han og kona Laila beholder barnet, uten å fortelle noen at de har henne. En paranoid oppvekst følger for den lille ungen som bare blir kalt "Vesla". Lennart og Laila går ut fra at dersom noen finner ut at de har beholdt et barn de har funnet i skogen, vil de miste henne og risikere straffeforfølgelse. Hun vokser derfor opp i en kjeller i troen på at dersom hun går utenfor huset kommer "De Store" til å ta henne, og spise henne opp. Vesla har i tillegg en superheltliknende egenskap i det at hun kan synge i perfekt rene toner/sinustoner allerede fra hun er nyfødt.

På samme alder som Vesla, eller Theres, som parets voksne sønn Jerry kaller henne, er Teresa. Hun er tilsynelatende en helt vanlig jente, som likevel er et nokså alvorlig barn uten sans for "fantasileker" og rollespill. Etterhvert utvikler Teresa en del angst og blir mobbet og holdt utenfor på skolen.

Via Internett får Theres og Teresa kontakt. De to jentene begynner å møtes, og dette får særlig stor betydning for Teresa. Sammen setter de seinere i gang en rekke hendelser som fører til mye vold.