Lille Nemo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En episode av den amerikanske illustratøren Winsor McCays visuelt raffinerte tegneserie Little Nemo in Slumberland, som gikk som avisserie fra 1905 til 1913.

Lille Nemo (engelsk originalnavn Little Nemo) er hovedperson i en klassisk amerikansk tegneserie skrevet og tegnet av illustratøren Winsor McCay (1871–1934). Serien ble opprinnelig utgitt i avisene New York Herald fra 1905 til 1911 og i William Randolph Hearsts New York American fra 1911 til 1913. Tegneserien, som ble publisert hver uke over en helside i farger, ble først kalt Little Nemo in Slumberland («Lille Nemo i Slumreland»). Den endret siden navn til In the Land of Wonderful Dreams («I de vidunderlige drømmers land») da McCay skiftet avis. En kort gjenbruk av tittelen forekom fra 1924 til 1927.

Handling[rediger | rediger kilde]

Tegneserien handler om den vesle gutten Nemo som har lagt seg for kvelden og opplever fantastiske eventyr i sin egen drømmeverden. Hver episode fortelles i løpet av én avisside og avsluttes konsekvent med at gutten faller ut av senga og våkner i siste rute. De ofte surrealistiske drømmefortellingene danner likevel ofte en sammenhengende historie fra gang til gang.

Tegneserien var uvanlig veltegnet med slående komposisjoner, fantasifull perspektivbruk, stor detaljrikdom og andre visuelle effekter i en dekorativ illustrasjonsstil som var typisk tidlig på 1900-tallet. Serien har påvirket flere tegneserieskapere og annen populærkultur siden. Den var også godt likt i samtida og ble blant annet satt opp som musikalsk teaterforestilling.

I 1989 kom en helaftens, japanskprodusert tegnefilm, Lille Nemo i Drømmeland (film), som bygger fritt på figurene og historiene fra tegneserien. Filmen ble ingen kommersiell suksess i vesten, men fikk ros for sitt visuelle uttrykk og blant annet nominert til Annie Award for beste animasjonsfilm i 1992.

Figurene i tegneserien om Lille Nemo[rediger | rediger kilde]

Nemo
Flip
King Morpheus
The Imp
The Princess

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]