Lille Nemo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En episode av den amerikanske illustratøren Winsor McCays visuelt raffinerte tegneserie Little Nemo in Slumberland, som gikk som avisserie fra 1905 til 1913.

Lille Nemo, i den engelske originalen kalt Little Nemo, er hovedperson i en amerikansk tegneserie som ble skrevet og tegnet av illustratøren Winsor McCay (1871–1934). Serien ble opprinnelig utgitt som ukentlige helsider trykt i farger, i avisene New York Herald fra 1905 til 1911 og i William Randolph Hearsts New York American fra 1911 til 1913. Tegneseien ble først kalt Little Nemo in Slumberland («Lille Nemo i Slumreland»), men endret navn til In the Land of Wonderful Dreams (»I De fantastiske drømmenes land») da den skiftet avis. En kort gjenbruk av tittelen forekom fra 1924 til 1927.

Tegneserien handler om en vesle gutten Nemo og opplevelsene hans i en eventyrlig fantasiverden som han besøker når han drømmer om natta. Hver episode fortelles i løpet av ei avisside og slutter alltid med at gutten våkner i senga i nederste rute. Tegneserien er kjent som uvanlig veltegnet og grafisk spennende med slående komposisjoner, fantasifull perspektivbruk og stor detaljrikdom. Den har påvirket flere tegneserieskapere og annen populærkultur siden. Den var også godt likt i samtida og ble blant annet satt opp som musikalsk teaterforestilling. I 1989 kom en helaftens, japanskprodusert tegnefilm, Lille Nemo i Drømmeland (film), som bygger fritt på figurene og historiene fra tegneserien. Filmen ble ingen kommersiell suksess i vesten, men fikk ros for sitt visuelle uttrykk og blant annet nominert til Annie Award for beste animasjonsfilm i 1992.

Figurene i tegneserien om Lille Nemo[rediger | rediger kilde]

Nemo
Flip
King Morpheus
The Imp
The Princess

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]