Hopp til innhold

Lille-Polen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utstrekningen av Lille-Polen (rødt) innen Polen-Litauen 1635
Lillepolens tre tradisjionelle områder, Kraków, Sandomierz og Lublin - i dagens Polen.

Lillepolen (polsk Małopolska, latin Polonia Minor) er en historisk region som utgjør de sørøstlige deler av Polen. Den ligger i Wisłas øvre og til dels sentrale avrenningsområde. Navnet Lille-Polen (som motsetning til Stor-Polen) ble først tatt i bruk i det 14.-15. århundre.

Det historiske høylandsområdet strekker seg fra Karpatene i sør til elvene Pilica og Wieprz i nord. Lille-Polen grenser i vest med Schlesien, i nord med Masovia og Podlasie, og i øst med Ukraina (Røde Rutenia). Frem til andre verdenskrig omfattet området også store deler av dagens Ukraina (Galicia) med Lwów (Lviv).

Lille-Polen ligger i dag i voivodskapene Małopolska, Podkarpacie, Lublin og Święty Krzyż, samt de østlige delene av voivodskapet Schlesiske og de sørlige delene av voivodskapene Mazowsze og Łódź.

Den historiske hovedstaden i Lille-Polen – Kraków – regnes av mange som Polens kulturhovedstad, og står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Saltgruven Wieliczka like ved Kraków og Lille-Polens trekirker er også skrevet inn på listen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]