Hopp til innhold

Liket i biblioteket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liket i biblioteket
orig. The Body in the Library
Forfatter(e)Agatha Christie
SpråkEngelsk
SjangerDetektiv-krim
Utgitt1942
ForlagDodd, Mead & Co

Liket i biblioteket er en kriminalroman skrevet av Agatha Christie. Dette var den tredje boken der Miss Jane Marple er detektiven.

Handlingen foregår i St. Mary Mead, der et vennepar av Miss. Marple finner en død jente i biblioteket sitt. Miss. Marple er på plass som vanlig. Boken ble først publisert i USA av Dodd, Mead & Company i februar 1942, og ble sluppet i Storbritannia av «Collins Crime Club» i mai samme år.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hushjelpen i Gossington Hall vekker fru Bantry, og sier at det ligger en død person i biblioteket deres. Dolly Bantry vekker deretter ektemannen sin, oberst Arthur Bantry. Den døde kroppen er en ung kvinne med kraftig sminke, platina-blondt hår, og en sølv-farget kjole. Obersten kontakter politiet, og fru Bantry ringer sin gamle venninne, Frøken Marple. Politiet sender oberst Melchett og inspektør Slack for å etterforske saken. Melchett forsøker å identifisere den unge døde kvinnen, og reiser til den nærliggende hytta til Basil Blake. Men Blakes platina-blonde kjæreste Dinah Lee, er fremdeles i live og kommer til eiendommen samtidig som Melchett intervjuer Blake.

En obduksjon gjennomført av Dr. Haydock avslører at den unge kvinnen i biblioteket sannsynligvis døde mellom 22.00 og 12.00 kvelden før. Kvinnen hadde blitt dopet ned, og deretter kvalt til døde. Hotell-gjesten Conway Jefferson melder at Ruby Keene, en 18 år gammel danserinne ved Majestic Hotel i Danemouth, er savnet. Josie Turner, ansatt ved det samme hotellet, identifiserer den døde kvinnen som hennes kusine Ruby. En rekke gjester ved hotellet hadde sett Ruby så sent som kl. 23.00, når hun danset sammen med George Bartlett. Men Ruby dukket ikke opp til en avtale hun hadde ved midnatt. Både Dolly og frøken Marple flytter deretter til Majestic Hotell for å undersøke saken nærmere.

Autoritetsdata