Likelønnskomiteen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Likelønnskomitéen»)

Likelønnskomitéen var en komité som besto av representanter fra myndighetene og arbeidsgiver- og arbeidstakersiden nedsatt av Stortinget i 1949 for å utrede likelønnsspørsmålet i Norge. Bakgrunnen var andre verdenskrig og den drastiske økningen av kvinner i arbeidslivet som førte til et større fokus på kvinners lønnsnivå som stort sett lå langt under mannens. I tillegg førte den økonomiske veksten etter krigens slutt til at kravet om likestilling mellom kjønnene økte, inkludert kravet om likelønn. Den direkte henvendelsen til Stortinget om oppnevning av en komite kom fra Norske Kvinneorganisasjoners Samarbeidsnemd i 1946. Det var allikevel ikke før i 1948 da sosialøkonom Johan Vogt[1] i sin utredning Kvinnearbeid og Kvinnelønninger anbefalte opprettelse av en likelønnskomité som kunne jobbe mer nærgående med spørsmål omkring kvinner og lønn at Stortinget nedsatte en slik komité.

Likelønnskomiteen bestod av fylkesmann Alf Frydeberg, Underdirektør Signy Arctander, cand. oecon Alfhild Hertzberg, sekretær Ragna Karlsen, konsulent Bergliot Lie, forretningsfører P. Mentsen, sekretær Gullborg Nyberg (inntil 1955), stortingsrepresentantene Rakel Sewerin (inntil 1954), Magnhild Hagelia (fra 1953), direktør A.P. Øsberg, direktør L.W. Aagaard og kontorsjef Lars Aarvig.

Komiteen hadde tre oppgaver, å skaffe best mulig oversikt over kvinnenes lønnsmessige stilling i de viktigste delene av arbeidslivet, å klarlegge lønnsforskjeller skyldtes forhold som kunne begrunnes som rimelige og å drøfte hvilke tiltak man kunne sette i gang på å rette opp i de misforhold som komiteen fant.

I tillegg skulle Likelønnskomiteen avgi sin innstilling til om Norge burde ratifisere ILOs konvensjon nr. 100 [2] om likelønn. I 1958 var innstillingen fra Likelønnskomiteen ferdig, og den anbefalte Norge å ratifisere likelønnskonvensjonen. Arbeidsgiversiden i komiteen var ikke enig i dette utfallet og hadde en egen kommentar om dette i innstillingen. Stortinget ratifiserte likelønnskonvensjonen året etter. Likelønnskomiteen anbefalte også Norge å opprette et permanent likelønnsråd som skulle ha i oppgave å fremme arbeidet med likelønnspørsmålet. Dette førte til opprettelsen av Likelønnsrådet i 1959.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Svendsen, Arnljot Strømme (28. september 2014). «Johan Vogt - 2». Norsk biografisk leksikon (norsk). Besøkt 24. november 2017. 
  2. ^ «ILO.org». 
  3. ^ «Likelønnsrådet». Store norske leksikon (norsk). 28. september 2014. Besøkt 26. oktober 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Olsen, Sissel Tove: Problemer omkring likelønn i norsk industri, 1950 - 1970, hovedoppgave fra 1979, Universitetet i Oslo
  • Valla, Gerd Liv: Likelønnens elendighet, hovedoppgave i statsvitenskap fra 1977, Universitetet i Oslo
  • Innstilling fra Likelønnskomitéen, 1959