Like konkurransevilkår

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Like konkurransevilkår eller like spilleregler er en situasjon hvor ingen ytre forstyrrelse påvirker spillernes evne til å konkurrere rettferdig. Det kan være én metode for å oppnå mer rettferdige konkurransebetingelser. Hva som innebærer å jevne ut konkurransevilkårene kan være subjektivt.

Innen handel betyr dette vanligvis at alle spiller etter de samme reglene, altså en situasjon hvor ingen part har noen fremforhandlede fordeler vis à vis noen andre. Dette medfører ikke nødvendigvis at alle spillerne har lik sjanse til å lykkes.[1] I praksis kan lover om like konkurransevilkår noen ganger gi en fordel til store selskaper som har mer ressurser.

I sport som spilles på en bane med to sider, for eksempel fotball, vil ett lag ha fordel dersom banen har en skråning. Siden noen baner faktisk har en skråning er det vanlig at lagene bytter side midtveis i spillet.

Handicapping kan betraktes som et motsatt konsept, og er en situasjon hvor reglene er utformet for å gjøre utfallet av spillet mer likeverdig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arneson, Richard (27. februar 2015). Zalta, red. Equality of Opportunity. Metaphysics Research Lab, Stanford University.