Liber Usualis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Incipit til standardoppsetningen av den gregorianske sang Asperges, tatt fra Liber Usualis

Liber Usualis eventuelt Liber usualis (bruksboken) er en bok med de mest alminnelige gregorianske sanger fra den romersk-katolske tradisjon, sammensatt av munkene i Solesmes-klosteret i Frankrike.

Boken på 1900 sider inneholder flest utgaver av de alminnelige sangene som benyttes i den katolske messen: (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus og Agnus Dei), såvel som de alminnelige sangene som brukes som tidebønner (daglige bønner benyttet i den romersk-katolske kirke) og for alle allminneligvis feirede helligdager i kirkeåret, blant disse, mer en 200 sider alene til bruk i påskeuken. Den allminnelige bok inneholder også sanger til spesifikke ritualer, såsom dåp, bryllup, begravelser, ordinasjoner og velsignelser. Denne modale, monofoniske latinske musikken er blitt sunget i den romersk-katolske kirken siden i hvert fall 500-tallet.

En omfattende introduksjon forklarer hvordan de middelalderlige musikknotasjonene leses og fortolkes (kvadratiske noter med neumer). En omfattende innholdsfortegnelse gjør det lett å finne et spesifikt stykke.

Liber ble redigert første gang i 1896 av abbed Dom André Mocquereau (1849–1930). Siden det annet Vatikankonsil (åpnet av Pave Johannes XXIII i 1962), hvorpå folkespråk ble tillatt – i dokumentet Sacrosanctum Concilium, er bruken av Liber Usualis gått ned, selv om det samme vatikankonsilet understreket at den gregorianske sangen skulle beholde en æresplass i liturgien. Gregorianske sanger synges stadig i de fleste klostre og i mange menighetskirker, og av grupper dedikert til å vedlikeholde sangen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Liber usualis missae et officii pro dominicis et festis cum cantu Gregoriano ex editione Vaticana adamussim excerpto a Solesmensibus Monachis. Desclée, Paris/Tournai 1896 ff.
  • Liber usualis. With introduction and rubrics in English. Reprint der Ausgabe Tounai 1953. St. Bonaventure Publ., Great Falls, MT, 1997

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]