Li Desheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Li Desheng
Født4. mai 1916Rediger på Wikidata
Xin
Død8. mai 2011[1]Rediger på Wikidata (95 år)
Beijing
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Den nasjonale folkekongress
  • medlem av politbyråets stående komité til Kinas kommunistparti (1973–1975) Rediger på Wikidata
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetKina

Li Desheng (kinesisk: 李德生, pinyin: Lǐ Déshēng; født 4. mai 1916 i fylket Xin i provinsen Henan i Kina, død 8. mai 2011 i Beijing[2]) var en kinesisk kommunistisk general og ledende politiker. Han satt i flere perioder i Politbyrået for sentralkomiteen for det kinesiske kommunistparti.

Li Desheng stammet fra fattigslige kår i fjellområdet Dabie i Henan. Allerede som barn hjalp han til på gården med å passe på kuene. Moren døde da han var ni år. I 1929 gikk han med i barneregimentet i den kommunistiske arbeider- og bondehæren under den kinesiske borgerkrig, og ble raskt regimentets kommandør.

To år etter, som 14-åring, ble han med i den «voksne» Røde Armé. Han deltok på den lange marsjen og ble hardt såret under et feltslag. Under den andre sino-japanske krig, og fortsettelsen av borgerkrigen etterpå, steg han raskt i gradene. Han endte som divisjonskommandør for styrkene i provinsene Shanxi, Shandong, Hebei og Henan. Hans lederskap bidro sterkt til seieren over Kuomintangs styrker.

Etter opprettelsen av Folkerepublikken Kina i 1949 fortsatte han i hæren. Han hadde ledende kommendostillinger under Koreakrigen (1950–1953), og ble etterpå videre forfremmet.

Under kulturrevolusjonen fikk han sommeren 1967 i oppdrag av Zhou Enlai å bekjempe uroen i provinsen Anhui. Han begynte omtrent samtidig på en politisk løpebane, samtidig som han ble med i Den sentrale militærkommisjon og leder for den politiske avdeling av militærregionen Beijing. I 1973 ble han øverstkommanderende for militærregionen Shenyang, et verv han ble stående i til 1985. Etter noen ytterligere lederverv gikk han i pensjon i 1990.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ news.ifeng.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 5. november 2011. Besøkt 8. juli 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]