Lewis Henry Morgan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lewis H. Morgan

Lewis Henry Morgan (født 21. november 1818 i Rochester i staten New York i USA, død 17. desember 1881) var en amerikansk jurist som imidlertid var mest kjent som etnolog, antropolog og skribent, fremfor alt spesialisert på Amerikas indianere og menneskehetens utvikling.

Morgan var en av de første som seriøst interesserte seg for sitt hjemlands urbefolkning, og ble også opptatt som medlem av irokeserne. Hans etnografiske verk omfatter detaljerte studier av slektskapssystemer, og en enkel og strikt evolusjonistisk utviklingsmodell er menneskeligheten deles inn i tre større utviklingstrinn, «villskap» (Savagery), «barbari» (Barbarism) og «sivilisasjon» (Civilization), knyttet til konkrete tekniske landevinninger. Dette fremgikk av hans hovedverk, Ancient Society, Or: Researches in the lines of human progress from savagery through barbarism to civilisation, som utkom i 1877.

Moderne fagvitenskap ser på Morgans modell som feilaktig eller i det minste som ytterst forenklet både hva det gjelder den rene kategoriseringen, den enkle koblingen mellom teknikk og samfunn og den ensporede utviklingstanken, men den var på sin tid meget populær og influerte blant annet Marx' og Engels' tanker om «primitiv kommunisme» og menneskehetens utviklingsstadier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Ancient Society av Lewis H. Morgan (1877), der han presenterer sin utviklingsmodell