Lester Germer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lester Halbert Germer
Davisson and Germer.jpg
Lester Germer (høyre) med Clinton Joseph Davisson (venstre) 1927
Født19. oktober 1896
Chicago
Død3. oktober 1971 (74 år)
Shawangunk Ridge
Utdannet ved Columbia University
Doktorgradsveileder Clinton Davisson
Beskjeftigelse Fysiker
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Elliott Cresson-medaljen (1931), Fellow of the American Physical Society

Lester Halbert Germer (født 10. oktober 1896, død 3. oktober 1971) var en amerikansk fysiker. Sammen med Clinton Davisson beviste han bølge-partikkel-dualiteten av materie i Davisson–Germer eksperimentet, som var viktig for utviklingen av elektronmikroskop. Disse studiene støttet det teoretiske arbeidet til de Broglie. Han studerte også termisk elektronemisjon, erosjon av metaller, og kontaktfysikk.

Etter å ha tjenestegjort som jagerflypilot under første verdenskrig, jobbet Germer senere ved Bell Laboratories i New Jersey.

I 1945 (i en alder av 49 år), startet Germer en karriere som en fjellklatrer. Han klatret mye rundt det nordøstlige USA, og spesielt på New Yorks Shawangunk Ridge. Selv om Appalachian Mountain Club var dominerende i området på den tiden, og strengt regulert fjellklatring, ble Lester aldri knyttet til klubben, og fant seg selv i konflikt med den ledende klatreren i området, Hans Kraus, som var leder av AMC-sikkerhetskomite. Han ble en gang avvist for klatresertifisering med kommentaren «Liker folk altfor mye og altfor entusiastisk». Lester var kjent for å være sjenerøs og vennlig. Han ble en gang kalt «En én manns klatre skole».

I 1971, en uke før sin 75-årsdag, døde Lester Germer av et massivt hjerteinfarkt mens han klatret på Shawangunk Ridge (Ewbank, 5.6). Inntil da, hadde Germer en rekord på 26 år med sikkerhetsmessig feilfri fjellklatring; han hadde aldri tatt et ledefall.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Schwartz, Susan (2005) Into The Unknown: The Remarkable Life of Hans Kraus
  • Waterman, Laura and Guy (1993) Yankee Rock and Ice