Leidnerflaske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leidnerflaske

Leidnerflaske eller Leiden-flaske er en elektrisk kondensator, som kan lades opp og bevare strøm. Oppfinnelsen ble gjort omtrent samtidig i Cammin (1745, Den kleistske flaske) og så i Leiden (1746). Benjamin Franklin benyttet samme prinsippet i Franklins tavle (1751), som besto av tinnfolie på begge sider av en glassplate.

Den består av et glasskar som er belagt med stanniol (tinnfolie) utvendig og innvendig, men ikke heldekkende. Den indre folien lades ved å påføre spenning (likestrøm) på den utvendige.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

På 1700-tallet brukte man fortrinnsvis elektrifisermaskiner når man skulle fremstille elektrisitet til forskning og underholdning.

Den første oppfinner av leydnerflasken var den tyske juristen og fysikeren Ewald Georg von Kleist som i 1745 var kommet på ideen at man burde kunne oppbevare den fremstilte elektrisitet for eksempel ved å overføre den på flasker. Han bekledte det innvendige av en glassflaske med sølvfolie og forbant konstruksjonen med en elektrisermaskin. Da denne hadde virket i noen tid fjerner han flasken og fikk et kraftig støt. Elektrisiteten var blitt lagret i flasken.

I 1746 kom den hollandske legen, naturvitenskapsmannen og oppfinneren Petrus van Musschenbroek, som arbeidet ved universitetet i Leiden med samme tanker. Han konstruerte en lignende flaske. Det ble på grunnlag av hans beskrivelser av flasken at oppfinnelsen fikk sitt navn.

De første flaskene kunne være fylt med vann ut over metallfolien, idet man hadde en hypotese om at elektrisiteten var en slags væske som kunne oppløses i vann. De var utstyrt med metallfolie både innvendig og utvendig. De to foliene var ikke forbundet og utgjorde dermed de to platene i en kondensator med glasset som dielektrikum. Leydnerflasker ble gjerne utformet med en (eventuelt vinkelbøyd) metallstang på halsen, avsluttet med en metallkule. Med denne kulen kunne man overføre den ofte høyspente ladningen til isolatorer som for eksempel plarer av lakk. Ved å drysse harpikspulver på, ville pulveret sette seg der ladningen var overført.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Leydnerflaske i Salmonsens konversationsleksikon København 1923.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]