Leidnerflaske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leidnerflaske

Leidnerflaske eller Leydnerflaske er en elektrisk kondensator, som kan lades opp og bevare strøm. Oppfinnelsen ble gjort omtrent samtidig i Cammin (1745, Den kleistske flaske) og så i Leiden (1746). Benjamin Franklin benyttet samme prinsippet i Franklins tavle (1751), som besto av tinnfolie på begge sider av en glassplate.

Den består av et glasskar som er belagt med tinnfolie utvendig og innvendig, men ikke heldekkende. Den indre folien lades ved å påføre spenning (likestrøm) på den utvendige.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

På 1700-tallet brukte man fortrinnsvis elektrifisermaskiner når man skulle fremstille elektrisitet til forskning og underholdning.

Den første oppfinner av leydnerflasken var den tyske jurist og fysiker Ewald Georg von Kleist som i 1745 var kommet på den ide at man burde kunne oppbevare den fremstilte elektrisitet for eksempel ved å overføre den på flasker. Han beklwdte det innvendige av en glassflaske med sølvfolie og forbant konstruksjonen med en elektrisermaskin. Da denne hadde virket i noen tid fjerner han flasken og fikk et kraftig stør. Elektrisiteten var blitt lagret i flasken.

I 1746 kom den hollandske lege, naturvitenskapsmann og oppfinner Petrus van Musschenbroek, som arbeidet ved universitetet i Leiden med de samme tanker. Han konstruerte en lignende flaske. Det ble på grunnlag av hans beskrivelser av opofinnelsen at oppfinnelsen fikk sitt navn.

De første flasker kunne være fylt med vann ut over metallfolien, idet man hadde en hypotese om at elektrisiteten var en slags væske som kunne oppløses i vann. De var utstyrt med metallfolie både innvendig og utvendig. De to folier var ikke forbundet og utgjorde dermed de to plater i en kondensator med glasset som dielektrikum. Leydnerflasker ble gjerne utformet med en (eventuelt vinkelbøyd) metallstang på halsen, avsluttet med en metallkule. Med denne kulen kunne man overføre den ofte høyspente ladning til isolatorer som for eksempel plarer av lakk. Ved å drysse harpikspulver på, ville pulveret sette seg der ladningen var overført.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Leydnerflaske i Salmonsens konversationsleksikon København 1923.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]