Legfransiskanerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Legfransiskanerne er en katolsk lekmannsorden som er tilknyttet Fransiskanerordenen. Den består av lekpersoner som er medlem av Den katolske kirke og som har forpliktet seg til å leve i tråd med fransiskansk spiritualitet og som har Frans av Assisi som forbilde.

Ordenes kirkerettslige navn er Ordo Fransicanus Saecularis. I Norge kaller ordenen seg fra Lekfransiskanerne. Uformelt kaller medlemmene seg for botsbrødre og botssøstre, etter eksempel fra Frans av Assisi. Ordenen er stor, særlig i Italia, hvor ungdom og unge voksne utgjør hoveddelen av medlemmene. På verdensplan har ordenen over 1 million medlemmer, og er dermed den største lekordenen innen den katolske kirke.

Medlemmene avlegger profess (evige løfter), hvor man offentlig lover å leve i fransiskansk ånd og føre en enkel livsførsel. Medlemmene avlegger ikke løfte om sølibat, og kan derfor være gift og stifte familie.

I Norge er det 37 lekfransiskanere med avlagt profess. Det er kommuniteter med Lekfransiskanere i Oslo, Lillestrøm, Tønsberg og Bergen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]