Legend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Legend
Legend Film logo.svg
Generell informasjon
GenreBiografisk film, thriller,[1] kriminalfilm,[2] dramafilm, LHBT-tematisk film
NasjonalitetStorbritannia, Frankrike
Premiere2015
Lengde131 min.
Språk EngelskRediger på Wikidata
Bak kamera
Regissør(er)Brian Helgeland[2][3][4][5]
ManusBrian Helgeland
Produsent(er)Tim Bevan
MusikkCarter Burwell
SjeffotografDick Pope
Foran kamera
MedvirkendeChazz Palminteri,[3] Christopher Eccleston,[3] Colin Morgan,[3] David Thewlis,[3] Emily Browning,[3] Tara Fitzgerald,[3] Taron Egerton,[3] Tom Hardy,[3] Paul Bettany,[6] Stephen Lord,[6] Mel Raido,[6] Chris Mason,[6] Paul Anderson, Kevin McNally, Duffy
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarge
FilmselskapCross Creek Pictures, StudioCanal, Working Title Films
DistributørUniversal Pictures, Netflix, FandangoNow
Premiere(r)2015, 7. januar 2016 (Tyskland),[7] 8. oktober 2015 (Ungarn),[8][9] 12. november 2015 (Danmark)
Eksterne lenker

Legend er en biografisk film fra 2015. Manus ble skrevet av den amerikanske regissøren Brian Helgeland. Filmen er løst basert på John Pearson`s bok The Profession of Violence: The Rise and Fall of the Kray Twins, som omhandler Kray-brødrenes oppgang og fall, og deres kriminelle karriere frem til deres fengselsstraff i 1969. Tom Hardy spiller både rollen som Reggie Kray, og som tvilling-broren Ron Kray.[1] Emily Browning, David Thewlis, Christopher Eccleston, Paul Bettany og Taron Egerton spiller mindre roller.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

1960-tallet var Reggie Kray en tidligere bokser, som har blitt en viktig del av den kriminelle undergrunnsverden i London. I begynnelsen av filmen sitter hans tvillingbror Ron innestengt på et psykiatrisk sykehus på grunn av paranoid schizofreni. Reggie bruker trusler for å arrangere en tidlig løslatelse av sin bror, som deretter blir raskt utskrevet fra sykehuset. De to brødrene slår seg sammen for å kontrollere en stor del av Londons kriminelle underverden. En av deres første jobber går ut på å ta over kontrollen av en nattklubb ved å bruke utpressing og brutal vold.

Reggie inngår etterhvert et forhold med Frances, søsteren til sjåføren hans, og de gifter seg. Han blir imidlertid fengslet for vold, og mens Reggie sitter i fengsel fører Ron`s mentale ustabilitet og voldelige temperament til alvorlige økonomiske tilbakeslag for deres kriminelle operasjoner. Klubben tvinges nesten til å stenge, etter at Ron skremmer vekk de fleste kundene. Den første kvelden etter Reggie`s løslatelse fra fengsel, har brødrene en slåsskamp. Men de forsøker å samarbeide igjen for å oppretteholde deres kriminelle oppdrag.

Brødrene blir kontaktet av Angelo Bruno fra Philadelphia som, på vegne av Meyer Lansky og den amerikanske mafiaen, ønsker å engasjere Kray-brødrene til en avtale. Bruno samtykker i en avtale med Reggie om å dele sitt overskudd fra underverden i bytte mot lokal beskyttelse fra brødrene. I begynnelsen er dette systemet svært innbringende for Kray-brødrene. Ron myrder deres konkurrent George Cornell i all offentlighet. Som et resultat åpner Scotland Yard en etterforskning av Kray-brødrene. Reggie slår og voldtar Frances, og hun forlater ham. Men Reggie nekter å gi opp forholdet deres, og tilbyr henne en ferie til Ibiza. I stedet blir hun kort tid senere funnet død etter å ha begått selvmord med en overdose reseptbelagte medisiner. Kray-brødrenes kriminelle aktiviteter fortsetter, og Ron betaler den småkriminelle Jack McVitie for å drepe Leslie Payne, Reggie`s partner.

Payne blir skadd men overlever, og Payne velger å kontakte Leonard "Nipper" Read, leder for etterforskningen i Scotland Yard. Reggie oppdager dette, og stikker McVitie med en kniv under en fest arrangert av Ron. Men Ron blir kort tid senere arrestert og siktet for drapet på George Cornell. Filmens siste scene viser flere politifolk som kommer seg inn i leiligheten til Reggie, for å pågripe ham for drapet på McVitie. Begge brødrene blir dømt for drap. De døde med fem års mellomrom: Ron på grunn av et hjerteinfarkt i 1995, og Reggie døde av kreft i 2000.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Tom Hardy
 • Tom Hardy som Ronald "Ronnie" Kray og Reginald "Reggie" Kray.
 • Emily Browning som Frances Shea. Kona til Reggie Kray.
 • Colin Morgan som Frankie Shea. Reggie`s sjåfør.
 • Christopher Eccleston som Leonard "Nipper" Leste fra Scotland Yard, som er fast bestemt på å ta Kray-brødrene.
 • David Thewlis som Leslie Payne.
 • Taron Egerton som Edward "Mad Teddy" Smith. En psykopatisk homofil mann, som ryktes å ha hatt forhold til Ronnie.
 • Chazz Palminteri som Angelo Bruno fra Philadelphia, og en forretningsforbindelse til Ronnie og Reggie.
 • Paul Bettany som Charlie Richardson. Charlie og broren Eddie var ledere for en beryktet gjeng fra Sør-London som lå i konstant konflikt med Krays-gjenen.
 • Tara Fitzgerald som fru Shea, Frances og Frankie`s mor.
 • Aneurin Barnard som David Bailey. En fotograf på begynnelsen av 1960-tallet.
 • Paul Anderson som Albert Donoghue. En håndlanger under Reggie.
 • Sam Spruell som Jack McVitie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]