Le Morne Brabant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Le Morne Brabant
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Le Morne2.jpg
LandMauritius Mauritius
Innskrevet2008
Kriterium III, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 1259
Le Morne Brabant ligger i Mauritius
Le Morne Brabant
Le Morne Brabant (Mauritius)

Le Morne Brabant er en halvøy på den sørvestlige, mest vindutsatte spissen av øystaten Mauritius. Et særmerket trekk ved området er den 556 meter høye basaltklippen, som har en flate på 12 hektar på toppen.

Området preges av en lagune, og er et populært reiselivsmål. Klippen har flere huler, og er hjemsted for den sjeldne mandrinette-planten, og for den endemiske Trochetia boutoniana.

Klippen var åsted for en tragedie under opphevelsen av slaveriet på Mauritius i 1835. Flere rømte slaver hadde søkt tilflukt på klippen. En politipatrulje som kom til området for å kunngjøre at slaveriet var avskaffet, ble misforstått av slavene, som hoppet i døden. Deres dødsdato, 1. februar, markeres til minne om opphevelsen av slaveriet.

Klippen og området ble først foreslått som verdensarvområde i 2003, og ble vedtatt innlemmet på listen i 2008. Mauritius første verdensarvminne, Aapravasi Ghat, er et minne om kontraktsarbeiderne som etterfulgte slavehandelen, og man ser en sammenheng mellom disse to fasene av det ufrie arbeidets historie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]