Aapravasi Ghat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aapravasi Ghat
   UNESCOs verdensarv   
LandMauritius’ flagg Mauritius
StedPort Louis
Innskrevet2006
Kriterium VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 1227
Aapravasi Ghat ligger i Mauritius
Aapravasi Ghat
Aapravasi Ghat (Mauritius)

Aapravasi Ghat (hindi for immigrasjonskontor) er et forfallent bygningskompleks i Port Louis i øystaten Mauritius i Indiahavet. Anlegget ble reist i 1849 for å organisere innvandringen av kontraktsarbeidere fra India som skulle dekke arbeidskraftbehovet som oppsto etter at slaveri ble avskaffet i det britiske imperiet.

Da slaveri ble avskaffet i det britiske imperiet satte man i gang et omfattende program for å erstatte arbeidskraften fra afrikanske slaver med kontraktsarbeidere fra andre land, spesielt India. Øya Mauritius ble det første stedet hvor dette ble forsøkt, blant annet fordi landets sukkerrørplantasjer hadde stort behov for arbeidskraft. Programmet begynte i 1834. Denne arbeidsmigrasjonen fikk et overveldende omfang: mellom 1834 og 1920 kom 1 million indere til øya, og indiskættede utgjør i dag 68 % av øystatens befolkning.

Mange av innvandrerne ankom landet via Aapravasi Ghat, og det er beregnet at 450 000 indere har gått opp de 14 trinnene fra båten og inn til kontorene, noe som etter hvert fikk en symbolsk betydning som en portal til et nytt liv.

Av de bygningene som ble reist i 1849 er bare ca. 15 % fortsatt eksisterende. Dette omfatter inngangsportalen med de 14 trinnene, sykehuset og noen kaserner. Anlegget ligger i byens havneområde, og er utsatt for utbyggingspress. På grunn av manglende restaureringsplaner og noen uønskede inngrep, frarådet fagorganet ICOMOS at Aapravasi Ghat skulle får verdensarvstatus. Anlegget ble likevel innstemt på verdensarvlista i 2006, og la vekt på Aapravasi Ghats historiske rolle som «the site where the modern indentured labour diaspora began».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]