Latens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Latens (engelsk latency) er et mål på en tidsforsinkelse i et system, og kan ha forskjellige betydninger i forskjellige systemkontekster.

Kommunikasjonslatens[rediger | rediger kilde]

I pakkesvitsjede nettverk[rediger | rediger kilde]

I pakkesvitsjede nettverk som internett anvendes latens som regel om den tiden det tar fra en pakke sendes til en får automatisk svar (Round-trip time). Dette måles vanligvis i millisekunder. Slik latens kan måles med programmet ping. Typisk er latensen et par millisekunder i lokale nettverk, et par titalls millisekunder mellom datamaskiner i samme land, og et par hundretalls millisekunder mellom datamaskiner i forskjellige verdensdeler.

Fiberoptiske kabler[rediger | rediger kilde]

Fiberoptiske kabler har svært lav latens, siden signaler overføres med lysfart. Brytningsindeksen til fiberoptiske kabler er omtrent 1.5 (3/2), som betyr at lysfarten i fiberoptiske kabler er omtrent 2/3 av lysfarten i vakuum. Siden lysfarten i vakuum er omtrent 300 km/ms, er lysfarten i fiberoptiske kabler omtrent 200 km/ms. For en distanse på 6000 km (et lavt anslag for kabellengden mellom London og New York), er dermed den teoretiske minimumslatensen (Round-trip time) lik 6000 km / 200 km/ms · 2 = 60 ms.

Satellittkommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Kommunikasjonssatellitter befinner seg i gjennomsnitt omtrent 36 000 km over havoverflaten i geostasjonær eller geosynkron bane, som innebærer at signaler må reise 72 000 km mellom sender og mottaker. Dette innebærer en minste tur-retur tid på omtrent 72000 km / 300 km/ms · 2 = 480 ms. Dette innebærer imidlertid at både sender og mottaker befinner seg rett under satellitten. Som regel er derfor avstanden signalene må reise enda lengre, og i praksis kommer i tillegg latens forbundet med nettverk på begge sider av satellittkommunikasjonspunktene. Praktisk tur-retur tid på over 1 s er ikke uvanlig.

Se også[rediger | rediger kilde]