Last Train to Clarksville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Last Train to Clarksville» er en amerikansk sang skrevet av Tommy Boyce og Bobby Hart. Den fantes på A-siden til The Monkees' debutsingle, ble innspilt 25. juli 1966 i RCA Victor Studio B, Hollywood,[1] utgitt på singlen Colpix #1001 16. august 1966[1] og senere tatt med på gruppas debut-album. Sangen toppet Billboard Hot 100-listen 5. november 1966.

Den har blitt sammenliknet med The Beatles' «Paperback Writer», både i stilen med «skramlende» gitar og akkordstrukturen, og likner på gitarriffet i «Blue's Theme» med Davie Allan and the Arrows fra motorsykkelfilmen The Wild Angels med Peter Fonda.

Åpnings- og det tilbakevendende riffet på sangen «Find Your Way Back», skrevet av Craig Chaquico, og fremført av Jefferson Airlane på albumet Modern Times (1980) er nesten identisk med det på «Last Train to Clarksville», men meget ulik i tempo og meter.

Handling[rediger | rediger kilde]

Opphavspersonene hevdet at sangen var deres protest mot Vietnamkrigen.[2] Intrigen inneholder en telefonsamtale med en militær til hans hustru/kjæreste og anmoder henne om å ta det siste toget til Clarksville, slik at de kan ha en siste natt sammen før han må reise med morgentoget. Han vet ikke når han vil vende tilbake, så dette kan være et langvarig eller farlig oppdrag.

Byen[rediger | rediger kilde]

Selv om Clarksville i sangtittelen synes å referere til Clarksville, Tennessee, og implisitt til det nærliggende Fort Campbell, Kentucky (hjemstedet til 101st Airborne Division), påstår Bobby Hart at det var en tilfeldighet.

«Det er en liten by i nord-Arizona som jeg pleide å reise gjennom om somrene på vei til Oak Creek Canyon kalt Clarksdale», sier Hart. «Vi kastet ut noen navn og da vi kom til Clarksdale syntes vi det lød temmelig godt. Vi syntes kanskje Clarksville var litt bedre. Vi visste ikke på den tiden at det er en flybase nær byen Clarksville i Tennessee, som fint ville gjøre nytte».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Monkees Greatest Hits (Rhino Entertainment), Liner notes
  2. ^ Songfacts Last Train to Clarksville by The Monkees