Laskarina Bouboulina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Laskarina Bouboulina
Bouboulina Friedel engraving 1830.jpg
Født11. mai 1771[1][2]Rediger på Wikidata
KonstantinopelRediger på Wikidata
Død22. mai 1825[1][3]Rediger på Wikidata (54 år)
SpétsesRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skipsreder, motstandskjemperRediger på Wikidata
Embete Member of Filiki EteríaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Hellas, Det osmanske rikeRediger på Wikidata
Medlem av Filiki EteriaRediger på Wikidata
Signatur
Laskarina Bouboulinas signatur

Laskarina Bouboulina, stikk fra 1827

Laskarina Bouboulina (født 11. mai 1771, død 22. mai 1825) var en gresk kommandør, og blir regnet som en heltinne under den greske selvstendighetskrigen i 1821, og posthumt, er hun blitt utnevnt til admiral av det keiserlige russiske marinen.

Bakgrunn og liv[rediger | rediger kilde]

Bouboulina ble født i et fengsel i Konstantinopel. Hun var datter av Stavrianos Pinotsis, en kaptein fra øya Hydra, og hans kone Skevo. Osmanene hadde fengslet faren Pinotsis fordi han hadde deltatt i den mislykkede Orlof-revolusjonen mellom 1769 og 1770 mot det osmanske regimet. Hennes far døde kort tid etterpå, og moren og barnet hennes flyttet tilbake til Hydra. Fire år senere, da hennes mor giftet seg Dimitrios Lazarou-Orlof, flyttet de til øya Spetses. Bouboulina hadde åtte halvsøsken.

Hun giftet seg to ganger, først med Dimitrios Yiannouzas og senere med Dimitrios Bouboulis, en velstående reder og kaptein, tok hans etternavn. Bouboulis ble drept i et slag mot algirske sjørøvere i 1811. Bouboulina tok over hans formue og handelsvirksomhet og hadde bygd fire skip, inkludert det store krigsskipet Agamemmnon.

I 1816 forsøkte osmanene å konfiskere Bouboulina sine eiendommer fordi hennes andre ektemann hadde kjempet på russernes side mot tyrkerne i krigen mellom Tyrkia og Russland. Bouboulina seilte til Konstantinopel for å møte den russiske ambassadøren Grev Pavel Strogonov for å søke hans beskyttelse. I erkjennelse av Bouboulis tjeneste til russerne, sendte Strogonov henne i sikkerhet i Krim. Etter tre måneder i eksil på Krim returnerte Bouboulina til Hellas.

Bouboulina sluttet seg til Filiki Etaireia, en underjordisk organisasjon som forberedte Hellas for revolusjonen mot de osmanske styresmaktene, som deres eneste kvinnelige medlem på dette tidspunktet. Hun kjøpte våpen og ammunisjon på sin egen regning, og førte dem i hemmelighet til organisasjonen hennes. Byggingen av krigsskipet Agamemnon var ferdig i 1820. Det ble senere en av de største krigsskip som noen gang var i hendene på greske opprørere. Bouboulina bestakk tyrkiske tjenestemenn til å ignorere skipets størrelse. Hun brukte mesteparten av sin formue til å gi mat og ammunisjon for sjømenn og soldater som var under hennes kommando.

Etter den greske uavhengigheten, da de forskjellige fraksjonene brøt ut i en borgerkrig i 1824, ble Bouboulina arrestert av de greske myndigheten på grunn av hennes families mange forbindelser opprørsbevegelsen. Hun ble få år senere drept i en familie-fedie i Spetses.

Bouboulina ble posthumt tildelt graden admiral i den russiske marinen, en særdeles sjelden prestasjon for en kvinne fra det 19. århundre. Hennes etterkommere donerte senere krigsskipet Agamemnon til den greske staten. Det ble omdøpt til Spetsai og ble det greske Sjøforsvarets flaggskip. Det ble brent sammen med fregatten Hellas og korvetten Hydra i marinebasen på Poros av Andreas Miaoulis i løpet av den neste greske borgerkrigen i 1831.

Mange forskjellige gater over hele Hellas og Kypros er navngitt i hennes ære, spesielt Bouboulina Street i nærheten av National Technical University of Athens er kjent. Bouboulina var avbildet på baksiden av en gresk drakme mynt mellom 1988 og helt frem til 2001.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ MAK, oppført som Laskarina Bubulina, PLWABN-ID 9810685327605606[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.ahistoryofgreece.com[Hentet fra Wikidata]