Hopp til innhold

Larry Holmes vs. Ken Norton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Larry Holmes
vs.
Ken Norton
Tittelkamp WBC
Vinner Larry Holmes
Vektklasse Tungvekt
Seier på Poeng
Varighet 15 runder
Sted Las Vegas
År 1978
Dato 8. juni

Larry Holmes vs. Ken Norton var en boksekamp arrangert i Las Vegas den 8. juni 1978.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Ingen visste hvor stor verdi denne kampen ville få da den gikk av stabelen i 1978. Da den aldrende VM-mesteren Ali tapte til Leon Spinks tidligere samme året var Ken Norton rangert som førsteutfordrer til Spinks. Men Spinks visste at Ali vs. Spinks 2 var en mye større og økonomisk mer lukrativ kamp enn Spinks vs. Norton, så han bestemte seg for å gå for pengene. Dette førte til at boksingens to forbund på den tiden, WBA og WBC, splittet med hverandre og gikk hver sin vei. WBA ville følge Spinks, WBC ville følge Norton. Som følge av dette ble Norton erklært WBC-mester basert på hans seier i VM-kvalifiseringskampen mot Jimmy Young noen måneder i forveien. Nr. 2 på WBCs utfordrerliste var Larry Holmes, og han ble justert opp til nr. 1 når Norton ble tildelt tittelen.

før kampen[rediger | rediger kilde]

Norton hadde allerede møtt Ali tre ganger, en serie Ali ledet 2-1, men mange mente at Norton burde hatt seieren i deres tredje møte i 1976. Ali innrømte mange år senere at han ikke fortjente seieren i den kampen. Nortons claim til VM-tittelen nå var så godt som noen annens. Holmes var en ung tungvekter på vei opp. Han hadde vært Alis sparringsparter i flere år og plukket opp mange triks og knep fra ”The Greatest”. Med Holmes’ seire over Earnie Shavers, Roy Williams og Rodney Bobick hadde han klatret rankingene. Det var nå duket for det som ble kalt ”the next generation”.

om kampen[rediger | rediger kilde]

I likhet med Ali vs. Frazier hadde også Holmes og Norton boksestiler som passet hverandre bra – perfekt faktisk. De leverte årets beste tungvektskamp i 1978. Kampen var helt jevn da den gikk inn i 15. runde og begge to nektet å tape siste runde. Det kokte ned til hvem var villig til å presse seg lengst. Resultatet var en av de mest intense rundene tungvektsklassen har sett. Når deres 15 utrolige runder var omme fikk Holmes tildelt en knepen poengseier.

etter kampen[rediger | rediger kilde]

Det som gjør denne kampen så viktig er at Ali skulle komme til nå slå Leon Spinks i returkampen og deretter legge opp. Dermed hadde WBA ingen mester lenger, og Holmes stod nå alene som eneste tittelholder i tungvektsklassen (IBF ble ikke etablert for 1984). Holmes skulle dessuten vise seg å være en meget solid VM-mester, den suverent beste i tungvekteren fra Norton seieren i 1978 til han tapte tittelen i 1985. Blant de han forvarte tittelen mot var dessuten Leon Spinks og Ali, som gjorde et trist comeback forsøk mot sin tidligere sparringspartner. Med seieren over Ken Norton, og Alis avgjørelse om å legge hanskene på hylla var Larry Holmes det eneste naturlige valget om å opprettholde den linære tittelen.

Autoritetsdata