Larbi Belkheir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Larbi Belkheir
Født1938
Frenda
Død28. januar 2010
Alger
Beskjeftigelse Diplomat, politiker
Nasjonalitet Algerie

Larbi Belkheir (født i Frenda (nær Tiaret) i 1938, død 28. januar 2010) var en kjent pensjonert general og politisk figur fra Algerie.

Han ble medlem av den franske hæren, og nådde snart graden fenrik. I 1960, seks år inn i den algeriske selvstendighetskampen, skiftet Belkheir side i kampene og ble medlem av National Liberation Army. Etter Algerie`s uavhengighet fra Frankrike i 1962, ble Belkheir sendt til Sovjetunionen for videre militær opplæring. Etter hjemkomsten ble han stabssjef ved Ouargla, deretter for hele andre militære regionen (rundt Oran). I 1975 ble han direktør for Enita, en militær teknisk institutt i Bordj El Bahri.

Han sto nær den neste algeriske presidenten, Chadli Bendjedic. Belkheir var ansatt som generalsekretær i det politiske formannskapet, og som leder for den algeriske regjeringen, samtidig som han steg i de militære gradene. Fra 18. oktober 1991 til den 19. juli 1992, etter at det første frie valget ble gjennomført i Algerie, ble Belkheir utnevnt til innenriksminister av presidenten. Men, i 1992, var Belkheir en av mange som var misfornøyde med resultatet av det siste valget, og Belkheir hjalp til under det militære statskuppet som avsatte president Chadli Bendjedid og som annullerte valget. Dette var starten på den algeriske borgerkrigen.

I august 2005 ble Belkheir utnevnt til Algerie`s ambassadør til Marokko. I 2001 ble Belkheir beskyldt av Hichem Abboud for å ha bestilt drapet på en aktivist ved navn Ali Mecili i Paris i 1987, og Belkheir svarte med å saksøke Hichem Abboud for injurier, uten å lykkes med det. I desember 2003 fremmet en algerisk flyktning, Mehdi Mosbah, en sak mot Belkheir i var i Paris på dette tidspunktet for tortur, på bakgrunn av at Belkheir hadde ledet det algeriske innenriksdepartementet i en lengre periode og var dermed ansvarlig for politiets opptreden og avhørsmetoder, men Belkheir forlot Frankrike kort tid etter dette. Belkheir døde 28. januar 2010 i Morgue de Ain Naadja, og ble begravet på kirkegården i Ben Aknoun.