Landslaget for Norges Lærerstudenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Landslaget for Norges Lærerstudenter (LNL) var en studentorganisasjon for lærerstudenter i Norge som ble opprettet i 1947. I 1999 vedtok organisasjonen å gå inn i Studentenes Landsforbund.

Etter andre verdenskrig oppsto et samarbeid mellom enkelte norske lærerstudenter og lærerstudentorganisasjonene i Sverige og Danmark. I 1946 var blant annet Henrik Tuestad (Oslo lærerskole), Maisen Meyer (Volda lærerskole) og Eli Wiik Andersen (senere Mohn) (Volda lærerskole) til stede ved et nordisk elevstevne på Jonstrup Seminar i Danmark. De norske representantene ble enige om å opprette en norsk lærerstudentorganisasjon, og i 1947 ble Landslaget for Norske Lærerskoleelever (LNL) opprettet.

LNL innledet i løpet av 1950-tallet et samarbeid med Norges Lærerlag der man ikke inngikk formelle bånd, men søkte en arbeidsdeling hva angikk organiseringen av lærerstudentene.

Organisasjonen skiftet navn til Landslaget for Norsk Lærerutdanning i 1966, og etter påtrykk fra departementet (KUD) til Landslaget for Norske Lærerstudenter i 1967.

I 1999 vedtok landsmøtet i LNL at organisasjonen skulle gå inn i Studentenes Landsforbund (STL).

Norsk Lærerlag ønsket imidlertid et samarbeid med lærerstudentene, og umiddelbart etter LNLs landsmøte ble Norges Lærerstudenters Landslag (NLL) opprettet, formelt underlagt Norsk Lærerlag. NLL opererte som fagforeningens studentorganisasjon fram til 2002, da Norsk Lærerlag slo seg sammen med Lærerforbundet og dannet Utdanningsforbundet.

På landsmøtet i 2002 ble det vedtatt å endre navnet på organisasjonen til Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.