Landkreis Cottbus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Landkreis Cottbus fra 1905

Landkreis Cottbus var en landkrets (Landkreis) i Brandenburg som eksisterte innenfor Preussen og deretter Tyskland fra 1818 til 1952.

I kjølvannet av Wienerkongressen ble det i 1818 foretatt en omorganisering av kretsinndelingen i Kongeriket Preussen. Kreis Cottbus ble opprettet dette året innenfor Regierungsbezirk Frankfurt i den prøyssiske provinsen Brandenburg. Kretsens hovedsete var i Cottbus.

Den 1. juli 1867 ble kretsen innlemmet i det nordtyske forbund og deretter den 1. januar 1871 i det tyske rike. Den 27. oktober 1886 ble bykommunen Cottbus utskilt fra resten av kretsen og omdannet til en bykrets. Samtidig fikk Kreis Cottbus den nye benevnelsen Landkreis.

Den 1. juli 1904 ble landkommunen Sandow og Gutsbezirk Brunschwig overført fra Landkreis Cottbus og innlemmet i bykretsen Cottbus.

Gjennom en reform den 30. september 1929 ble de fleste Gutzbezirke i Landkreis Cottbus, såvel som i resten av Preussen, oppløst og alle deres tidligere eiendommer ble overført til de tilgrensende landkommunene.

Den 1. januar 1945 bestod Landkreis Cottbus av byen Peitz, en Gutsbezirk (Forsten) og 84 øvrige kommuner, hvorav Kolkwitz, Schmellwitz og Ströbitz hadde mer enn 2000 innbyggere.

Den 1. januar 1945 ble kommunen Schönhöhe overført fra Landkreis Cottbus til Landkreis Guben gjennom dannelsen av den militære treningsleiren Truppenübungsplatzes Kurmark som var underlagt Schutzstaffel.

Våren 1945 ble kretsen okkupert av Den røde armé.


TysklandstubbDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.