Lancia Delta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lancia Delta
Lancia delta.jpg
Produsent Lancia
Produsert 19791994
Klasse Familiebil
Karosserityper Tredørs kombi
Femdørs kombi
Generasjoner
Tekniske data
Motor

Lancia Delta er en bilmodell fra den italienske bilprodusenten Lancia, som ble produsert mellom 1979 og 1994. Den ble første gang presentert på bilutstillingen i Frankfurt, Tyskland i 1979, og kom tilgjengelig for salg samme år. I 2008 ble Lancia Delta presentert på motormessen i Genève og samme år satt i produksjon, som en ny og topp moderne bil. Lancia Delta vant tittelen Årets Bil i Europa i 1980.

Den første varianten tilgjengelig for salg var en femdørs kombimodell, designet av Giorgetto Giugiaro. Den svenske bilprodusenten Saab var involvert i utviklingen av modellen, noe som sørget for at Delta var mer motstandsdyktig mot rust enn andre Lancia-modeller. Et resultat av dette samarbeidet var også at Delta i en periode ble solgt under navnet Saab 600 i Sverige.

De fleste Delta-variantene var familiebiler med ordinære motorer, men den mest kjente modellen er kanskje Delta HF Integrale, en firehjulsdreven modell med en kraftig turboladet motor. En modifisert utgave av denne dominerte World Rally Championship i en lang periode, vant 46 løp totalt og vant mesterskapet seks ganger på rad, fra 1987 til 1992.

Lancia Delta S4 var, til tross for at den har samme navn, en modell utviklet spesielt for Gruppe B-racing, og hadde ingenting til felles med gatemodellen av Delta, til tross for navnelikheten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Lancia Delta – bilder, video eller lyd