Lambert van Haven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lambert van Haven
Lambert van Haven.jpg
Lambert van Haven av Michael van Haven
Født16. april 1630
BergenRediger på Wikidata
Død9. mai 1695 (65 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Arkitekt
Far Salomon Van HavenRediger på Wikidata
Søsken Michael van HavenRediger på Wikidata
Nasjonalitet Dansk-Norsk

Vor Frelsers kirke
Lønngangen på Frederiksborg slott

Lambert van Haven (født 16. april 1630 i Bergen, død 9. mai 1695 i København) var en dansk-norsk arkitekt, maler, kongelig byggmester og generalbyggmester. Han var blant de første til å innføre barokken i dansk arkitektur.

Hans hovedverk er Vor Frelsers kirke i København. Av andre verk kan nevnes Nørreport, interiøret på Frederiksborg slott og altermaleriet i Trinitatis kirke.

van Haven var i utgangspunktet utdannet maler og hadde gått i lære hos faren Salomon van Haven. I 1653 var han blitt utnevnt til kongelig byggmester og samme år reiste han ut i Europa for å videreutdanne seg. Reisen varte i 15–16 år og han fikk på denne måten en usedvanlig allsidig og grundig utdannelse.

Han dyrket såvel billedkunst som arkitektur og antikviteter, gjorde betydelige kunstinnkjøp til kongen og anla selv samlinger av bøker og kobberstikk.

Ved sin utnevnelse til generalbyggmester og Inspector over Pictura og Sculptura og alle didhen hørende Kunster samt første hoffmaler i 1671 fikk han en maktposisjon i den danske kunstverden.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]