Wairarapasjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lake Wairarapa»)
Wairarapasjøen
Lake Wairarapa
Utsikt mot sør fra vestbredden.
LandNew Zealand
RegionWellington
Areal 78,5 km²[1]
Dybde2,5 m (maks)
Volum0,24 km³ 
Nedbørfelt 573,25 km²[1]
VassdragRuamahanga
TilløpRuamahanga
UtløpRuamahanga
Del avWairarapa Moana Wetlands
Posisjon
Kart
Wairarapasjøen
41°13′00″S 175°15′00″Ø

Wairarapasjøen (engelsk: Lake Wairarapa) er en innsjø i den sørligste delen av NordøyaNew Zealand, 50 km øst for Wellington. Innsjøen er Nordøyas tredje største, og dekker et område på 78,5 km² med en maksimum dybde på 2,5 meter. Nærmeste by er Featherston, som ligger om lag fem kilometer fra den nordlige bredden. Innsjøen er en del av Wairarapa Moana Wetlands Park.[2]

Innsjøens nedbørfelt er stort, og inkluderer de østlige hellingene til Remutaka- og Tararuafjellene. Wairarapasjøen mottar vann fra flere elver, og var opprinnelig utløpet for elva Ruamahanga. Denne elva rant videre ut i Palliser Bay og Cooksundet ti kilometer mot sør, nær bosetningen Lake Ferry, via det som nå er Onokesjøen. Ruamahanga ble imidlertid omledet i 1960-årene for å redusere faren for flom i jordbruksområdene rundt sjøen. Sjøen dekker nå derfor et betraktelig mindre areal enn den historiske størrelsen på rundt 210 km².

Området rundt sjøen er lavtliggende og sumpet, og det er blitt lagt ned en innsats for å bevare det viktige våtmarksområdet som er habitat for mange dyr og fugler. Menneskelig påvirkning som landbruk, omledning av vann og flomkontroll har resultert i at store områder har blitt drenert, med påfølgende forringing av de økologiske forholdene i våtmarkene.

Maoriene har en lang tradisjon med å bruke Wairarapasjøen som matkilde. Mange arter av vannfugler og fisk som er sjeldne ellers i New Zealand kan finnes i og rundt sjøen.

Wairarapasjøen er det store lyse området til høyre på dette satellittbildet av Wellington-området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lake Wairarapa Lawa.org
  2. ^ «Wairarapa Moana Wetlands Park: Wairarapa places to visit». 17. februar 2013. Archived from the original on 17. februar 2013. Besøkt 28. oktober 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]