Hopp til innhold

Lady Chatterleys elsker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lady Chatterleys elsker
orig. Lady Chatterley's Lover
Forfatter(e)D.H. Lawrence
SpråkEngelsk
SjangerErotisk roman
Utgitt1928
OCLC468102077

Lady Chatterleys elsker (Lady Chatterley's Lover) er en roman fra 1928 av D.H. Lawrence. Den er kjent for sine eksplisitte erotiske skildringer.

Hovedpersonen er en kvinne fra det intellektuelle borgerskapet. Hun gifter seg med en aristokrat som like etter bryllupsreisen blir invalidisert og hun innleder deretter et forhold til skogvokteren Oliver Mellors. Romanen ble beryktet for sin fortelling om det fysiske (og emosjonelle) forholdet mellom en mann fra arbeiderklassen og en kvinne fra overklassen, dens eksplisitte beskrivelser av sex, og dens bruk av dagligdagse ord for kjønnsorganer som den gang ble betraktet som ikke mulig å gjengi på trykk.

Romanen har blitt utgitt i tre versjoner. Den ble først utgitt i 1928. Den første utgaven ble trykt privat i Firenze med støtte fra den italienske bokselgeren Pino Orioli;[1] en utgave usensurert for anstøteligheter kunne ikke bli utgitt åpent i Storbritannia før i 1960, men en privat utgave ble utgitt av Inky Stephensens Mandrake Press i 1929.[2]

Det er hevdet at fortellingen er inspirert av hendelser fra Lawrences eget ulykkelige hjemmeliv, og av omgivelsene i Eastwood i Nottinghamshire hvor han vokste opp. En del litteraturforskere mener at han også ha vært inspirert av lady Ottoline Morrell, en engelsk aristokrat som han var venn med; hun hadde en affære med «Tiger», en ung steinhogger som kom for å hogge sokler på hennes hagestatuer.[3] Ved et tidspunkt vurderte Lawrence på å kalle romanen for Tenderness («Ømhet») og gjorde betydelige endringer i teksten og handlingsgangen i skriveprosessen.

Norsk oversettelse[rediger | rediger kilde]

Boken ble oversatt til norsk av Leo Strøm i 1952.

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

Romanen har blitt filmatisert flere ganger. Versjonen fra 1981 har Sylvia Kristel i hovedrollen. En TV-versjon med Joely Richardson og Sean Bean ble utgitt i 1993, og en fransk versjon i 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roberts, Warren; Poplawski, Paul (2001): A Bibliography of D. H. Lawrence, Cambridge University Press, s. 333
  2. ^ Winter, Barbara (2005): The Australia-First Movement and the Publicist, 1936–1942, Carindale, Queensland: Glass House, ISBN 1-876819-91-X.
  3. ^ Kennedy, Maev (10. oktober 2006): «The real Lady Chatterley: society hostess loved and parodied by Bloomsbury group», The Guardian, London

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]