La liberazione di Ruggiero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

La liberazione di Ruggiero dall'isola d'Alcina («frigjøringen av Ruggiero fra Alcinas øy») er en komisk opera i fire akter av Francesca Caccini, med libretto av Ferdinando Saracinelli. Den hadde première 3. februar 1625 i Villa del Poggio Imperiale i Firenze. Operaen er basert på Ludovico Ariostos Orlando Furioso.

La liberazione di Ruggiero er den første operaen skrevet av en kvinne, og ble lenge ansett som den første italienske operaen som ble satt opp utenfor Italia.

Operaen ble skrevet i anledning et besøk fra Vladislav IV Vasa under karnevalet i Firenze i 1625. I 1628 ble operaen satt opp i Warszawa. Operaen ble bestilt av erkehertuginne Maria Magdalena av Østerrike (1589–1631), hustru til Cosimo II de' Medici, storhertugen av Toscana.

La liberazione di Ruggiero var den andre operaen som ble trykt i Italia, og er den eneste operaen av Francesca Caccini som er bevart.

Den er skrevet i stile moderno, dvs. i stilen til Claudio Monteverdi, men er kanskje mer påvirket av Jacopo Peri. Operaen bruker, uvanlig for perioden, ikke kastratsangere[1]

I operaen kjemper Melissa, en heller androgyn trollkvinne som også opptrer i mannlig form, for å frigjøre Ruggiero fra den onde og sensuelle Alcinas trolldom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karin Pendle (red.): Women and Music: A History, Indiana University Press, 2001 (2. utg.). ISBN 0-253-21422-X