LaMarcus Adna Thompson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
LaMarcus Adna Thompson
LaMarcus Adna Thompson.gif
Født8. mars 1848Rediger på Wikidata
OhioRediger på Wikidata
Død8. mai 1919Rediger på Wikidata (71 år)
Glen CoveRediger på Wikidata
Beskjeftigelse OppfinnerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

LaMarcus Adna Thompson (født 8. mars 1848 i Jersey i Ohio i USA, død 8. mai 1919 i Glen Cove i delstaten New York) var både søndagsskolelærer og moralist, men er nok best kjent for sitt arbeid med utvikling av berg-og-dal-baner.

Thompsons Switchback Railway 1884

Thompson blir av og til kalt 'gravitasjonens far', og i løpet av sitt liv tok han ut over 30 ber-og-dal-banerelaterte patenter. Han var riktignok ikke den første som tok ut patent på en berg-og-dal-bane, den æren må gå til John G. Taylor. Men Thompsons patent nr. 310,966, tatt ut 20. januar 1885, skulle bli den første berg-og-dal-banen med kommersiell suksess.

Thompsons Switchback Railway åpnet på Coney Island i 1884 var den første berg-og-dal-banen i USA drevet av gravitasjon. Den var inspirert av Mauch Chunk Switchback Railway, en kullgruvebane som lå i det som nå er Jim Thorpe i Pennsylvania. En tur med Thompsons bane kostet den gang 5 cent.

Han fortsatte med berg-og-dal-baner, og i løpet av fire år hadde han skapt over 50 berg-og-dal-baner over hele USA og i Europa.

Kilder[rediger | rediger kilde]