LTI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
LTI Fairway Austin FX3
LTI Fairway Austin FX4
LTI TX1
LTI TXII
LTI TX4

London Taxis International (LTI) er et britisk selskap som produserer de berømte London-taxiene. Selskapet eies av Manganese Bronze Holdings PLC.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den klassiske modellen FX3, forgjengeren til FX4, ble bygget av karosseribyggeren Carbodies i samarbeid med Mann & Overton og Austin. FX3-taxien med Austin-logo ble satt i produksjon i 1948. Mer enn 7000 eksemplarer ble produsert de neste ti årene. Carbodies fortsatte så med å produsere komplette taxier, og i 1959 kom FX4 på markedet. Selskapet ble kjøpt opp av Manganese Bronze Holdings PLC i 1973. I 1982 tok Carbodies over rettighetene til FX4-modellen fra British Leyland, som hadde kjøpt opp Austin.

Den siste modellen (per 2005) er TXII, introdusert i 2002.

Over 100 000 London-taxier har blitt produsert.

Modeller[rediger | rediger kilde]

TX1[rediger | rediger kilde]

TX1 var den første modellen fra LTI, og ble bygget som en erstatter til den klassiske Austin FX4. De fleste eksemplarene er utstyrt med en dieselmotor fra Nissan. I 2002 ble modellen erstattet av TXII.

I motsetning til de modernistiske drosjene ble karosseriet designet svært likt de klassiske linjene fra FX4. Da prototypen sto ferdig ble den presentert for taxisjåfører i London, som mente modellen var "klassisk nok", og godkjente den for produksjon.

TXII[rediger | rediger kilde]

TXII ble introdusert i 2002. Den er utstyrt med en Ford Dura Torq 2.4 l dieselmotor, og har en innebygget rampe for rullestoler. Bilen er også utstyrt med et utsvingbart sete for passasjerer som er dårlige til bens, og et intercom-system for passasjerer med hørselproblemer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]