LAM – Mozambique Airlines

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «LAM - Mozambique Airlines»)
LAM – Mozambique Airlines
IATA: TMICAO: LAM
CallsignMOZAMBIQUE
Grunnlagt1936
HovedflyplasserMaputo internasjonale lufthavn
BonusprogramFlamingo Club
Antall fly4
Destinasjoner15
HovedkontorMaputo
NøkkelpersonerJosé Ricardo Viegas
Nettsidewww.lam.co.mz/en
En McDonnell Douglas DC-10-30 fra LAM fotografert i 1983

LAM – Mozambique Airlines eller LAM – Linhas Aéreas de Moçambique er Mosambiks nasjonale flyselskap med base i Maputo. Det opererer regelmessige flyvninger i det sørlige Afrika og Øst-Afrika.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble etablert i august 1936 som DETA Direcção de Exploração de Transportes Aéreos, som en avdeling av Mosambiks Department of Railways, Harbours and Airways i den portugisiske kolonien Mozambique. Det startet med flyvninger den 22. desember 1937. I 1980 ble selskapet omdannet til å være et selvstendig foretak og fikk navnet LAM. Mosambiks regjering har 80% av aksjekapitalen og de restrerende 20% er fordelt på selskapets 795 ansatte (mars 2007)

Da selskapet ble omstrukturert startet det langdistanse-flyvninger med Boeing 707 og Douglas DC-8 senere Douglas DC-10 leiet fra det franske flyselskapet UTA, tidvis supplert med regjeringens IL-62M. Tidlig på 1990-tallet var det en ekspansiv periode med DC-10 to ganger ukentlig til Lisboa (ofte via Madrid) såvel som en ukentlig flyvning Maputo-Paris-København og en rute til Øst-Berlin, vesentlig beregnet på gjestearbeidere som arbeidet med gjenoppbyggingen av landet. Etter at leieavtalen for DC-10 var opphørt ble flyvningene til Lisboa operert med Boeing 747, leiet fra South African Airways før selskapet fikk sine to egne 767-200. Disse flyvningene fikk kort levertid da seskapets ledelse bestemte seg for å innstille de ulønnsomme rutene på Europa og konsentrere driften til de regionale rutene og to 767-200 ble for det meste leiet ut til SAA før de ble solgt. Selskapet har annonsert en ny rute til Addis Abeba i forbindelse med sitt 30-årsjubileum.

Destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Linhas Aéreas de Moçambique flyr til følgende land og byer (mai 2010):

Afrika[rediger | rediger kilde]

Flåte[rediger | rediger kilde]

LAM Mozambique Airlines fåte omfattet følgende fly i juli 2010:

Linhas Aéreas de Moçambique Flåte
Fly Total Opsjoner Passasjerer
(Business/Economy)
Anmerkning</ Ruter
Bombardier Q400 2 78 Operert av Moçambique Expresso
Embraer E-190 2 2 93 (9/84) Innenlands og regionalt

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]