L.A. Confidential

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om James Ellroys roman. For filmen med samme navn, se L.A. Confidential (film).

L.A. Confidential er en amerikansk roman skrevet i 1990 av James Ellroy. Det er tredje bind i Ellroys såkalte Los Angeles kvartett.

Plot[rediger | rediger kilde]

Historien dreier seg om politimenn i Los Angeles på 1950-tallet som blir blandet opp i en miks av løgner, sex, korrupsjon og drap etter et massemord på kafeen Nite Owl. Historien omfatter organisert kriminalitet, politisk korrupsjon, heroin, pornografi, prostitusjon, tabloidpresse, institusjonalisert rasisme, plastisk kirurgi og Hollywood. Romanens tittel spiller på det beryktede skandalemagasinet Confidential, som i romanen blir kalt Hush-Hush.

Personer i romanen[rediger | rediger kilde]

Jack Vincennes er en glatt men sjarmerende Hollywood-politimann som jobber på si som teknisk rådgiver for tv-serien Badge of Honor, et Dragnetlignende tv-show. Vincennes har forbindelser til Hush-Hush; han mottar betaling for å gjøre avtalte arrestasjoner av stjerner som er forbundet med narkotika, noe som øker Hush-Hushs opplagstall og mer berømmelse for Vincennes.

Edmund Exley, sønn av en legendarisk politimann ved navn Preston Exely, er en brilljant detektiv som er fast bestemt på å overgå sin far. Hans intelligens, utdannelse, briller, hans insistering på å følge reglene og hans kalde fremtoning gjør at han blir sosialt isolert fra de andre politimennene. Han forverrer dette ved å vitne mot andre politimenn i en rettssak angående politibrutalitet. Denne saken er basert på Bloody Christmas-hendelsen.

Wendell "Bud" White, en av de mest fryktede LAPD-mennene, er en to meter høy muskelmann. Hans partner blir dømt på grunn av Exleys vitnemål og Bud lover hevn. Han har et voldelig temperament, noe som gir seg utslag i en brutal fremferd mot kvinneplagere. Dette gir seg utslag i en stor ømhet overfor ofrene. Hans temperament er av en slik karakter at det ofte fører til irrasjonelle handlinger.

Ved forskjellige tidspunkt begynner disse tre mennene å etterforske Nite Owl-saken, noe som fører til avsløring av dyp korrupsjon innenfor deres egen avdeling.

Virkelige personer i romanen[rediger | rediger kilde]

Oversettelse til norsk[rediger | rediger kilde]

Boken er oversatt til norsk av Herman Willis og ble utgitt i Norge under tittlen Los Angeles konfidensielt i 1999.[1]

Filmversjon[rediger | rediger kilde]

Boken ble laget film av i 1997 som L.A Confidential. Filmen ble regissert av Curtis Hanson og hadde Kevin Spacey, Russel Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger, David Strathairn og Danny DeVito i de viktigste rollene. I 2003 ble det laget en pilot for tv-produksjon, med Kiefer Sutherland som Jack Vincennes.[2] Denne piloten floppet og serien ble ikke laget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thorsen, Terje (11. oktober 1999). «James Ellroy - nattas flanør». Dagbladet.no (norsk). 
  2. ^ L.A. Confidential (2003) (TV) at the Internet Movie Database