Lü Liuliang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lü Liuliang
呂留良.jpg
Født1629[1][2]Rediger på Wikidata
Død1683[1][2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, filosof, legeRediger på Wikidata
Nasjonalitet Qing-dynastiet, Ming-dynastietRediger på Wikidata

Lü Liuliang (kinesisk: 呂留良; født 1629 i Tongxiang i provinsen Zhejiang i Kina, død 1683) var en kinesisk mandarin, filosof, dikter og forfatter i overgangstiden mellom Ming- og Qingepokene.

Lü tok aktivt del i den antimandsjuiske militante motstandsbevegelse etter Mings fall i 1644. Etter at denne motstanden slo feil, ble han eneboer og lege. Han nektet å tjene det nye dynasti fordi han mente at det å respektere skillet mellom «Hua» og «barbarer» var viktigere enn båndet mellom minister og hersker.[3]

Lü Liuliang skrev et anti-Qing dikt. «Den lette brisen, om enn aldri så mild, blåser ikke på meg; den klare måne har aldri opphørt å skinne over folket» (清風雖細難吹我,明月何嘗不照人?). I dette diktet har lett bris (qing feng 清風) skrifttegnet for Qing (som i dynastinavnet), og klar måne (ming yue 明月) tegnet for Ming. Han stipulerte også i sitt testamente at han ikke ville begraves i klær som kunne assosieres med qing-styret.

Hans skriverier inspirerte en hunanesisk lærd som hadde strøket til embedsmannseksamen, Zeng Jing, til å planlegge opprør mot Yongzheng-keiseren. I 1729 forsøkte Zeng å få med seg generalguvernør Yue Zhongqi av Sichuan og Shaanxi på komplottet, men Yue røpet planene for keiseren.

Da tok keiseren grusom hevn mot den da forlengst avdøde Lü Liuliang, og beordret at hans verker skulle destrueres, hans kiste åpnes og etterlevninger skulle oppstykkes i all offentlighet og hans etterkommere straffes.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b National Library of Australia, 9. okt. 2017, Liuliang Lü, 1368975
  2. ^ a b Faceted Application of Subject Terminology, 9. okt. 2017, Liuliang Lü, 230038
  3. ^ Lydia Liu (2004), 84. Lüs opprinnelige setning var "Hua-Yi zhi fen da yu jun-chen zhi yi" 華夷之分,大於君臣之義.
  4. ^ J.A.G. Roberts: The Complete History of China, Sutton Publishing Ltd., 2003, ISBN 0-7509-3192-2, s. 205

Litteratur[rediger | rediger kilde]