Løvetamarin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løvetamarin
Løvetamarin i Kristiansand Dyrepark
Løvetamarin i Kristiansand Dyrepark
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leontopithecus rosalia
Linnaeus, 1766
Norsk(e) navn: Løvetamarin, løveape
Hører til: Cebidae,
Primater
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Habitat: mata atlântica
Utbredelse: Brasil

Løvetamarin (Leontopithecus rosalia) er en vestape i gruppen silkeaper, som opprinnelig holder til i det sørøstre Brasil. Den er ca. 40 cm lang (pluss tilsvarende hale), veier 600–700 gram og kan nå en alder på 10-15 år. Løvetamarin (eller løveape) er den største av de såkalte silkeapene.

Løvetamarin er en dagaktiv ape som lever i trær, og spiser insekter, edderkopper, padder, egg, små virveldyr, skudd, frukter og blader. Ulike de fleste aper har den klør i stedet for negler. Hanner og hunner ser helt like ut, den er altså ikke dimorf. Hunnene går drektige i 5 måneder.

Arten lever i familiegrupper, og holder til høyt oppe trekronene – om lag 30 meter oppe eller mer. Den er truet av skogshogst, og finnes bl.a i Ålborg Zoo og Kristiansand Dyrepark. I vill tilstand er det bare 200–300 individer igjen.

Løvetamarin har gyllen manke og hode, men lys gyllen til hvit kropp. Arten likner den nære slektningen (varianten) Gyldenhode-løvetamarin (Leontopithecus rosalia chrysomelas), men sistnevnte har svart kropp og gyllen manke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]