Lønning direkte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lønning direkte
Generell informasjon
SjangerDebattprogram, direktesendt tv-program
Prod.landNorge
Sendeår1994–1997
Episoderca. 200
Lengdeca 55 min. (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
ProgramlederPer Ståle Lønning
Sending
Periode25. august 199429. mai 1997
TV-kanalTV 2
Eksterne lenker
IMDb

Lønning direkte (tidligere kjent som Lønning og Staff) er et norsk debattprogram med Per Ståle Lønning som gikk på TV 2 fra 1994 til 1997. I første sesong av programserien hadde Lønning med seg Tor Erling Staff som «sidekick». Han hadde en slags aktor-rolle der han skulle konfrontere argumentene til mot-debattantene (som i Klart svar). En tredjeperson som var med var Hans Bauge, som hadde en fast gjesterolle som publikummer der han skulle fungere som «mannen i gata». Han hadde en spesiell fremtoning med utspill og kommentarer som oftest var preget av knyttede never og raseri.[1] Debattprogrammet hadde en noe showpreget stil den første sesongen, men dreide fra 1995 inn i en noe mer rolig tone. En rekke kontroversielle temaer ble debattert.

Den 6. januar 1995 meddelte Staff at han sluttet i programmet med begrunnelsen at det hadde blitt for borgerlig og anstendig.[2] Programmet gikk derfor under tittelen Lønning uten Staff i noen uker. I februar 1995 bestemte Lønning at Bauge måtte slutte med begrunnelsen at konseptet ble et helt annet da Staff sluttet. Han mente at Bauge dermed ikke passet inn slik inn som tidligere og at overraskelsen med ham forsvant etter hvert.[3] Programmet ble derfra hetende Lønning direkte.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Lønning direkte ble seermessig en suksess med seertall på rundt 700 000. Programmet ble også kontroversielt og flere politikere nektet å stille opp på programmet. Kritikken mot programmet gikk på at det ble for mye skrik og skrål, og for lite konstruktiv debatt. En av de politikerne som hyppigst deltok på programmet var Carl I. Hagen.[4]

I det aller siste programmet av serien (29. mai 1997) returnerte Tor Erling Staff og Hans Bauge, hvorpå de inntok de gamle roller.

Lønning direkte ble kåret til det best likte programmet i en MMI-undersøkelse fra mai 1995. Lønning direkte oppnådde 5,4 av 6 oppnåelige poeng, mens Erik Diesens billedbrev på NRK kom på annenplass med 5,3 poeng.[5]

Lønning direkte ble i 1997 etterfulgt av debattprogrammet Sentrum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nordlys - Norges sinteste forsvarer Nord-Norge (8.6.2007)
  2. ^ VG, 6. januar 1995, s.49,
  3. ^ VG, 16. februar 1995, s.60
  4. ^ VG, 14. november 1996, s.52, «Du tror det ikke før du får se det. Men i kveld tar «Lønning direkte» opp temaene forbrytelse og straff, uten Carl I. Hagen i panelet! Betyr det at du endelig har tatt kritikken mot Hagens stadige tilstedeværelse i programmene dine på alvor?»
  5. ^ VG, 26. mai 1995, «TS: på tv & radio TV 2s Per Ståle i «Lønning-direkte» er godt likt av norske TV-seere. Forrige uke gikk han til topps på MMIs «Best likt»-liste med 5,4 av 6 oppnåelige poeng. Erik Diesens billedbrev på NRK kom på annenplass med 5,3 poeng».