Løgn, forbannet løgn og statistikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det er usikkert hvem som først konstruerte frasen om løgn og statistikk, men den britiske statsministeren og forfatteren Benjamin Disraeli er ofte blitt tilskrevet opphavet.

«Løgn, forbannet løgn og statistikk» (engelsk «Lies, damned lies, and statistics») er en del av en frase tilskrevet statsmannen Benjamin Disraeli (18041881) og som ble gjort populær i USA av forfatteren Mark Twain (18351910): «Det er tre typer løgner: løgn, forbannet løgn, og statistikk.»

Utsagnet viser til den overbevisende og tilsynelatende troverdigheten i tall, bruken av statistikk for understøtte svake argumenter og samtidig tendensen til enkelte å nedvurdere og kritisere statistikk som ikke støtter deres egen posisjon (tilsvarende utsagnet «Ikke forstyrr meg med fakta når jeg vet at jeg har rett!»).

En alternativ norsk oversettelse er «Hvite løgner, svarte løgner og statistikk».

Historie[rediger | rediger kilde]

Mark Twain var den som gjorde utsagnet poulært og velkjent, først i USA og deretter i resten av verden.

Twain populariserte utsagnet i «Kapitler fra min selvbiografi», utgitt i North American Review, No. DCXVIII., 5. juli 1907. «Tall tiltrekker meg,» skrev han, «spesielt når jeg har arrangert dem selv; og i den saken er utsagnet som er tilskrevet Disraeli ofte virke riktig og nødvendig: ”Det er tre typer løgner: ‘løgn, forbannet løgn, og statistikk’.».[1]

Leonard Henry Courtney er en annen kandidat som er blitt tilskrevet opphavet til frasen.

Alternative tilskrivelser omfatter den radikale journalisten og politikeren Henry Du Pré Labouchère (18311912), og den britiske politikeren og ordsmeden Leonard H. Courtney (18321918) som brukte frasen i 1895 og som to år senere ble president av Det kongelige statistiske samfunn.[2] Det er en del tvil knyttet til hva Courtney hadde til hensikt med frasen.[3]

I moderne tid har det blitt satt søkelys bruken av frasen i 1892 av Cornelia Augusta Hewitt Crosse (18271895).[4] I 1894 skal en lege ved navn M. Price ha lest en avis fra Philadelphia County Medical Society hvor han refererte til «den velkjente former for usannheter, «Det er tre typer løgner: løgn, forbannet løgn, og statistikk.» Det faktum at han viser til frasen som «velkjente» («proverbial») synes å indikere at det allerede var velkjent i 1894.

Tidvis har frasen også blitt tilskrevet til (William) Abraham Hewitt (18751966) og kommandørkaptein Holloway Halstead Frost (18891935). Om frasen faktisk var velkjent i 1892 er Frost ikke en kandidat og Hewitt er usannsynlig.

Øvrig bruk[rediger | rediger kilde]

Frasen har blitt benyttet i et antall populære sammensetninger, blant annet:

  • Quotes, Damned Quotes ..... some of them to do with statistics (Sitater, forbannete sitater... noen av dem handler om statistikk, 1985) av John Bibby.
  • Damned Lies and Statistics: Untangling Numbers from the Media, Politicians, and Activists (2001), ved sosiologen Joel Best fra Universitetet i Delaware.
  • How to Lie with Statistics (1954) av Darrell Huff.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mark Twain (1906-09-07): «Chapters from My Autobiography». North American Review 186. Project Gutenberg.
  2. ^ En utgave fra 1896 av tidsskriftet Journal of the Royal Statistical Society har pliktskyldig tilskrevet frasen til en «klok statsmann.
  3. ^ «Lies, Damned Lies and Statistics». University of York.
  4. ^ University of York.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]