Lærende organisasjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lærende organisasjoner omtales som en organisasjon som lærer av sine suksesser og feil og bruker denne lærdommen til å oppnå fremtidig vekst. En lærende organisasjon har gode systemer for læring som sikrer at organisasjonen utvikler seg i takt med den samfunnsmessige- og teknologiske utvikling.[1] Organisasjonen tilrettelegger for medarbeidernes læring.[2]

En lærende organisasjon kan også beskrives med utgangspunkt i organisatoriske ideer, heller enn en identifiserbar teori eller en konkret praksis.[3]

Lærende organisasjoner er lydhøre i forhold til endringer i rammebetingelser og endring regnes som normaltilstanden. Organisasjonslæring har vesentlig betydning for en organisasjons konkurransedyktighet og overlevelsesevne.[4] Den lærende organisasjon viser stor toleranse for nye ideer og eksperimenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Senge, Peter (2004). Den femte disiplin. Kunsten å utvikle den lærende organisasjon. Oslo: Egmonts Hjemmets Bokforlag. 
  2. ^ Filstad, Cathrine (2010). Organisasjonslæring - fra kunnskap til kompetanse. Oslo: Fagbokforlaget. 
  3. ^ Pedler, Mike; Burgoyne, John; Boydell, Tom (1991). The Learning Company: A strategy for Sustainable Development. London: Mcgrew-Hill Education. 
  4. ^ Schøn, Donald; Argyris, Chris (1978). Organizational learning: A theory of action perspective. Massachusetts: Addison-Wesley Publishing Company.