Kvinner i Nepal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Per tidlig 1990-tall var kvinner i Nepal generelt underordnet menn i praktisk talt alle sammenhenger i livet. Nepal var et strengt patriarkalsk samfunn.

Kvinners relative status varierte imidlertid fra en etnisk gruppe til en annen. Kvinner i tibeto-nepalske samfunn hadde generelt bedre status enn kvinner fra de etniske gruppene pahari og newar.

Bare 1/4 av lærerne i Nepal er kvinner.[1] Tre ganger så mange menn som kvinner får behandling for tuberkulose.

Kvinner som får barn med en ukjent far, får barn som ikke har statsborgerskap i Nepal. Det er et gammalt krav fra kvinnebevegelsen å få likestilt barn av enslige mødre med andre barn. Sommeren 2006 ble antallet nepalere uten statsborgerskap fordi de er født av en ugift mor, anslått til mellom 1 og 4 millioner.[2]

Kvinner er ansatt i offentlig tjeneste i mye mindre målestokk enn ellers i tilsvarende deler av Asia. Ifølge et dokument fra Verdensbanken utgjør kvinner under 8 % av offentlige funkjsonærer, og 4 % på ledernivå.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skjelbred, Liv (16. juni 2006). «Ofret friheten for fagforeningen». Utdanning. Besøkt 19. august 2009. [død lenke]
  2. ^ «Women rights activists demands citizenship guarantee to women». Nepalnews.com Mercantile Communications Pvt. Ltd. Arkivert fra originalen 22. november 2006. Besøkt 19. august 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]