Kvinnenes marsj mot Versailles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Illustrasjon av Kvinnetoget til Versailles, 5. oktober 1789

Kvinnenes marsj mot Versailles (eller Oktobermarsjen, Oktoberdagene, eller Marsjen i Versailles) var en av de tidligste og mest betydningsfulle hendelser under den franske revolusjons tidligste fase. Marsjen fant sted den 5. oktober 1789 og gikk fra Paris til Versailles. Kongen gav opp, åpnet sine forråd og ble tvunget til å følge med kvinnetoget tilbake til Paris der han installerte seg i Tuileriepalasset.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pariserne manglet brød, og i hovedstaden og store deler av Frankrike rådet hungersnød.

Under høsten 1789 steg brødprisene hver eneste dag, ingen hadde lengre råd til å kjøpe. Ingen kunne brødfø verken seg selv eller sin familie. Mange var fattige, sultet og hadde det tungt. De som ble hardest rammet av alle, var kvinnene. I store deler av landet rådet hungersnød.

Marsjen[rediger | rediger kilde]

Til slutt ble det for meget, og om morgenen den 5. oktober begynte det. På flere hold i Frankrikes hovedstad startet forargede kvinner å gjøre opprør; de avvæpnet soldater og la beslag på deres våpen. Det var alt fra økser og gevær til ljåer og piker. Utenfor L'Hôtel de Ville i Paris samlet kvinner seg for å marsjere sammen til Versailles, der kongen residerte. De hadde bestemt seg for å marsjere dit og tvinge kongen til å vende tilbake til Paris og forsyne folket med brød.

Mest var det kvinner fra Hallene som samlet seg, fiskertorgmadammer, sildkoner (altså fiskeselgere, «poissardes»), vaskekoner og sypiker. Det var en samling viljesterke, frittalende og snartenkte kvinner som sammen marsjerte i vei mot Versailles. Med dem var det også sympatiserende medlemmer av nasjonalgarden. Toget ble ledet av en gruppe unge, hvitkledde kvinner, som skulle vise seg umulige for de franske soldater å gripe inn mot. Alle som de møtte på veien ble tvunget til å slutte seg til toget, ellers ble de truet med å få håret klippet av. På Place de Grève hadde noen av kvinnene sikret seg et par-tre kanoner, som de trakk med seg hele veien ut til kongens palass.

Det tar om lag fem timer å gå til fots fra Paris til Versailles. Den dagen regnet det, og veiene var fulle av søle. I tillegg til kanonene hadde mange av kvinnene med seg barna sine. På grunn av matmangelen som rådet, er det sannsynlig at hverken kvinner eller barn fikk noe å spise på veien. Kvinnetoget kom frem til Versailles ved firetiden om ettermiddagen.

På morgenen derpå trengte kvinnetoget inn i slottet i Versailles og tvang kongefamilien til å følge med dem tilbake til Paris. Kongen hadde intet valg og var tvunget til å følge med. Han gav opp og åpnet sine forråd for folket. Kvinnene fikk kongen tilbake til hovedstaden og til slutt også sitt brød slik at de kunne bli mette.

Etter marsjen[rediger | rediger kilde]

Litt senere prøvde kongen og dronningen å rømme, men de ble gjenkjent og forsøket var mislykket.

Litteratur[rediger | rediger kilde]