Kvinneklinikken (Haukeland universitetssykehus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvinneklinikken sett fra øst
Kvinneklinikken hovedinngang
Foaje Kvinneklinikken
Fødeavdeling Kvinneklinikken
«Kvinneklinikken…» har flere betydninger.

Kvinneklinikken er en del av Haukeland universitetssykehus i Bergen og ligger like ved Årstad kirke i bydelen Årstad i Bergen kommune, Hordaland fylke. Klinikkdirektør er Ingrid Johanne Garnes.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Kvinneklinikken har ca 500 medarbeidere og består av flere avdelinger: Barsel, Fysioterapi, Fødeavdelinga, Observasjonspost for gravide, Operasjonsavsnittet, Seksjon for assistert befrukting, Seksjon for fostermedisin og ultralyd, Seksjon for generell gynekologi, Seksjon for gynekologisk kreft, Storken, Ammepoliklinikken, Barselpoliklinikk, Gynekologisk poliklinikk, Poliklinikk for gravide, Rådgivingssenteret for mor og barn, Samtalepoliklinikk og Laboratoriet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter Bergen bystyre sin beslutning 25. februar 1916 ble Kvinneklinikken bygget i tidsrommet 1916 til 1926 og startet opp i februar 1926. Den var en videreføring av Fødselstiftelsen og Jordmorskolen som ble etablert 1.april 1861 i Bergen. Arkitektene var Victor Nordan og Ingolf Danielsen.

Kvinneklinikken ble bygget nær Bergen kommunale sykehus på Haukeland, som nå er Haukeland universitetssykehus. Det ble bebygget 2575 kvadratmeter grunn av de 14122 kvadratmeter grunn som var innkjøpt. Dette området ligger lengst mot vest på det nåværende sykehusområdet. Opprinnelig var det ikke noe administrativt fellesskap mellom de to institusjonene som i dag er en del av Helse Bergen og Helse Vest.

Kvinneklinikken ble i 1926 startet opp med oversøster, sju sykepleiere, overjordmor og to underjordmødre, 19 jordmorelever samt kjøkkenpiker, vaskeripiker og sypiker. Klinikken var planlagt med plass for 25 jordmorelever, men med mulighet å ta imot inntil 34 elever pr år.

I 1974 ble det bygget et tilbygg på nordsiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]